Arvostelun toisessa osassa käymme läpi esiasennettua ohjelmistovalikoimaa, ajamme nopeustestit ja puutumme epäkohtiin laitteessa ennen loppuyhteenvetoa. Artikkelin edellisen osan löydät tämän linkin takaa.
Kuten jo ensimmäisessä osassa mainitsimme, näyttö vaikuttaa kaikin puolin todella hyvältä, värit toistuvat elävinä ja kirkkaina ja alkuperäisestä Galaxy S:stä tuttu värien ylisaturointi on saanut väistyä, joka varmasti miellyttää varsinkin paljon puhelimella kuvaavia. Samsung on myös vaihtanut tapaa miten pikselit ladotaan kennoon jonka ansiosta näytön resoluutio on aidosti 480×800, toisin kuin muissa AMOLED-näytöissä. Tämä miellyttää varmasti puhelimella paljon tekstiä lukevia. Plussaa tulee myös tallennustilasta jota löytyy ohjelmille 1,79 Gt ja muulle medialle 11,5 Gt ja tämä on luonnollisesti laajennettavissa microSD-kortilla
Ohjelmistopuolella Samsung on panostanut vahvasti ja mukana tulevat käytännössä kaikki ominaisuudet mitä peruskäytössä voi tarvita. Mukana ohjelmistopaketissa on Googlen omat Gmail, Galleria, Youtube, Maps, Search, Latidude, Talk ja Market. Näiden lisäksi puhelimesta löytyvät Samsungin esiasentamana FM-radio, kalenteri, kello, musiikkisoitin, kameraohjelmisto, sähköpostiohjelma, tiedostonhallinta, tehtävienhallinta, tehtävälista, pienois-päiväkirja, Allshare DLNA, Kies Air, muistio, pikaviestin, Polaris Officen täysversio sekä kuvan- ja videonmuokkaustyökalu. Kahdesta viimeisestä hieman lisää tuonnempana. Samsungin videotoistin saa jälleen samat ylistykset kuin mitä olemme aikaisemmin antaneet jokaiselle Samsungin laitteelle siitä harvinaisesta faktasta, että soitin kykenee toistamaan käytännössä kaikkia videomuotoja mitä sille syöttää.
Samsung on paketoinut mukaan myös Social Hub-ohjelman, joka mahdollistaa eri sosiaalisen median sivustojen seuraamisen kerralla, lisäksi se sisältää myös pikaviestimiä, joten samasta paikasta on mahdollista myös keskustella Facebookissa sekä Live Messengerissä. Readers Hub on tuttu jo Galaxy Tab:sta ja se on Samsungin e-kirja- ja lehtikauppa, joka iloksemme toimii myös Suomessa. Music Hub on 7digital.com -musiikkikaupan versio Samsung-laitteille, joka mahdollistaa musiikin ostamisen ja esikuuntelun suoraan puhelimella. Game Hub taas vastaavasti on pelikauppa, joka sisältää Samsungin suosituksia Market-peleihin ja tämän lisäksi se sisältää myös Gameloft tekemät pelit, jotka aikaisemmin ovat olleet saatavilla vain heidän sivultaan. Iso plussa on myös se, että kaikista peleistä on saatavilla ilmaiset demot.
httpvh://www.youtube.com/watch?v=WiYg9M8jvKM
Samsung on myös päivittänyt galleria- ja selainsovellustaan tukemaan kiihtyvyyssensoria, joten zoomaaminen onnistuu nipistyksen lisäksi myös painamalla kahta sormea ruudulle ja liikuttamalla laitetta edestakaisin.
Samsungin vahvuus näkyy myös siinä, että toisin kuin muiden valmistajien laitteissa, SGS II:lla voi soittaa videopuheluita suoraan laatikosta, puhelin tukee standardeja 3G-puheluita. Tämä mahdollistaa sen, että kaverille, jolla on joko Samsungin tai vaikkapa Nokian videopuheluita tukeva laite, on mahdollista soittaa ilman ihmeempiä säätöjä tai Market-hakuja/asennuksia.
Laitteen 8Mpix-kamera mahdollistaa videokuvauksen 1080p eli FullHD-resoluutiolla ja kuvat ovat myös miellyttävän tarkkoja. Kameran makron tarkennusetäisyys on myös parhaimmasta päästä mitä olemme testanneet, ja puhelimen automaattitarkennus toimii todella nopeasti. Valitettavasti kaikki ei ole aivan ruusuilla tanssimista, sillä hämärässä videota kuvattaessa tulee tuotokseen todella paljon kohinaa ja isona puutteena mainittakoon tarkennuksen lukituksen puutteen. Se aiheuttaa varsinkin liikkuvia kohteita hämärässä kuvattaessa ikäviä tarkennussekoiluja. Takaisku on myös se, että kuvanvakain, joka on käytettävissä still-kuvissa, ei toimi videokuvauksessa edes alhaisemmilla resoluutioilla.
Päivänvalo:
httpvh://www.youtube.com/watch?v=k3RhhLZPN9I
Hämäräkuvaus:
httpvh://www.youtube.com/watch?v=UhcsBooaBLU
Kuten aikaisemmin mainitsimme, esiasennettuna löytyvät kuva- ja videoeditori, joista kuvaeditorilla onnistuvat pienet muokkaukset kuten kuvan rajaaminen, kääntö, kuvan värikylläisyyden, kirkkauden ja kontrastin säätö. Myös pienimuotoiset kuvien yhdistelyt onnistuvat suoraan puhelimessa. Näiden lisäksi työkalu tarjoaa valmiita tehosteita.
Videoeditorilla onnistuvat helposti koosteet lomavideoista ja kuvista. Ohjelmassa on kasa valmiita siirtymä-efektejä joita voidaan käyttää jälkikäsittelyssä, lisäksi yksittäisiä videoita on mahdollista trimmata sopivan pituisiksi. Ohjelman mukana tulee myös kaksi musiikkikappaletta joita voi käyttää videoiden taustalla. Valitettavasti ohjelmassa on yksi äärimmäisen hölmö kömmähdys, sillä se ei tue kuin maksimissaan 720p-resoluutiolla kuvattuja videoita, joten puhelimen täydellä resoluutiolla kuvatut videot eivät ole editoitavissa. Mikäli näpertely ei innosta, tarjoaa ohjelma valmiita teemoja esimerkiksi lomakuville, jolloin tehtäväksi jää vain lätkiä kuvat ja videot aikajanalle ja painaa tallenna-nappia tai jakaa video suoraan esim. Facebook:iin.
httpvh://www.youtube.com/watch?v=rESry4yTeu8
Laite on todella nopea. Laite leikkaa Linpak- ja Quadrant testien läpi kuin kuuma veitsi voista. Linpak tulos oli: 46.164 MFLOPS ja vastaavasti Quadrant: 3196 pistettä.
Akunkestossa laite vetää totaalisen mahalaskun, teimme testin vielä useita kertoja, sillä emme meinanneet uskoa tuloksen olevan totta ja näistä neljästä otimme aikaa manuaalisesti. Laitteella on rasitustestissä surkein tulos kaikista testaamistamme täydellä kuormalla, LG Optimus 2X dual core Tegra 2:lla jaksaa lähes kaksi kertaa pidempään. Rasitustestissä puhelin myös kuumeni huomattavasti, ja oli lähes epämiellyttävä pitää kädessä testin loppuvaiheessa. Tämä kannattaa huomioida, mikäli laitetta on hankkimassa pelipuhelimeksi. Näyttäisi siltä, että Samsungin oma Exynos dual core-alusta ei todellakaan ole virtapiheimmästä päästä, joka on todella sääli. Laitteesta on kuitenkin tulossa muille markkina-alueille Tegra 2-alustalla varustettu versio, jonka pitäisi olla virtapihimpi ja silti tehoiltaan samaa luokkaa. Tämä jää valitettavasti nähtäväksi, sillä käsiimme ei vielä ole eksynyt kyseistä versiota, mutta jäämme odottamaan mikäli sen suhteen tapahtuisi edistystä. EDIT: Lukijoiden pyynnöstä täsmennämme vielä vähän. Lukemat ovat 100% rasituksen alla, joten nämä ajat korreloivat pelikäyttöä. Normaalikäytössä SGS II kestää kilpailijoitaan paremmin. Edit2: Samsung on luvannut meille toisen laitteen testaamista varten, jotta voimme sulkea ulos mahdolliset ongelmat testiyksilön akun kanssa.
Akunkeston lisäksi Samsungille kertyy risuja takapakkia ottaneesta käännöstyöstä; alkuperäisen SGS:n käännöskukkaset olivat vähäisiä, mutta tässä laitteessa ne ovat tehneet paluun, onneksi haitta on vain kosmeettinen, sillä käännösvirheet ovat korjattavissa helposti ohjelmistopäivityksillä. Käännösvirheistä esimerkkinä nämä: Samsung Apps:n asetuksissa on ”pakettidata” valinta muuttunut muotoon ”pakettitiedot” ja pientä hilpeyttä aiheutti myös Apps-ohjelman asennuksen lopussa tulevat vaihtoehdot: ”avaa” ja ”tehty”. Tämä ”tehty” löytyy systeeminlaajuisesti jokaisesta valinnassa jossa pitäisi olla ”valmis”. Hymyn nosti myös huulille samasta ohjelmasta löytynyt “kuuma” ja “ylhäällä”-käännöksistä, jotka varmaan pitäisivät olla suosituimmat tai suositut.
Kaiken kaikkiaan laite on todella laadukkaasti tehty ja tehoja löytyy enemmän kuin tarpeeksi, valitettavasti akunkesto tehokäytössä ei valitettavasti ole sellainen kuin toivoisi olevan, mikäli tämä ei haittaa, on SGS II varma valinta sellaiselle, joka haluaa kaikki lähitulevaisuuden uudet teknologiat jo nyt. Mutta mikäli akunkesto esim. pelikäytössä on tärkeä vaihtoehto, suosittelemme odottelemaan vielä tovin, ellei muuta, niin Samsungin mahdollista päivitystä, mikäli akunkesto johtuu satunnaisesta bugista.
Kiitos DNA:lle testikappaleesta.
Lue kommentit (32)
Reader's Hub:in kirja-osio on muuten uudempi kuin Galaxy Tabin alkuperäinen. (Omaan, jo 2.3.3 versiolla olevaan Tabiini tosin oli saatavilla Samsung Apps-osiosta päivitys tuohon kirjapuoleenkin.)
Tämä uudempi versio nimittäin lisää TODELLA tarvitun tuen, eli "ulkoisten" kirjatiedostojen tuen. SGS II:n versioon voi (mikä "import" sitten suomeksi onkin, anteeksi taas kielipääni) ePub-muotoisia tiedostoja suoraan muistikortilta. Tämän ansiosta Reader's Hubiin sisältyvällä lukuohjelmalla voi nykyään siis lukea myös muualta ostettuja / public domainissa olevia kirjoja jotka ovat ePub muodossa.
Itsellenki tämä ainakin oli ERITTÄIN tervetullut uudistus.
On ollut puhetta, että 2.3.4 versio korjaisi jotain akkubugi onglemia
Galaxy S 2:een on jo Kiesissä tarjolla uusi ohjelmistopäivitys (KE2).Mahtaisiko tämän puuttuminen olla syynä erikoisen huonoon akunkestoon ?
Hei, kiitos vinkistä testaamme laitteen akunkeston vielä tällä uudemmal firmiksellä. Huomattavaa on kuitenkin että akunkestotestimme näyttää akunkeston vain 100% rasituksen alla, ei niinkään normaalikäytössä jossa akunkesto on kiitettävä.
Itselläni on optimus x2 ja samppa s2. Ja ainakin minulla sampan akun kesto on PALJON parempi kuin optimus 2x:ssä. kumma juttu tuo testin tulos..
Kiinnostaisi todella nähä miltä valokuvat näyttävät hämärässä otettuina, tai esimerkiksi sisätiloissa. Kaikki kuvat jotka olen nähnyt tällä puhelimella kuvattavan on kuvattu ulkona. Tai ainakin vain ne ulkona otetut on julkaistu.
Vai onko liikaa pyydetty?
Hei,
Voimme ottaa hämäräkuvia kun saamme laitteen uudestaan testiin (tuota akkutestin uusintaa varten), nyt aikarajat valitettavasti estivät sisäkuvien ottamisen niin että niissä olisi kuvauksesta kiinnostuneelle jotain järkeä.
Tarkoitan siis että kaikki ovat olleet hyvässä luonnollisessa valaistuksessa. Missään ei ole näkynyt led-salaman tehoa tai kuvanlaatua hämärässä ilman salamaa. Menisin ja kokeilisin itse, mutta valitettavasti ei vielä löydy paikallisista elektroniikkamyymälöistä.
Salamallahan ei korvata puuttellista perusvalaistusta. Salamaa pitäisi käyttää vain täytevalona tasoittamassa varjoja. Jostain kumman syystä tuntuu olevan vallalla käsitys että pimeässä käytetään salamaa korvaamaan vähäistä ympäristön valoa. Hämärässä salaman kanssa otetut kuvat näyttävät kovin "latteilta ja elottomilta".
Led-salamat voisi mielestäni jättää puhelimista kokonaan pois, jos ei nyt taskulampun virkaan niitä tarvitse. Silmäni vuotavat verta kun joskus katselee noita pimeässä salmavalon kanssa räpsittyjä kuvia, tai vähintäänkin tekee mieleni tökkiä haarukalla silmään.
Kukin tietysti tyylillään, mutta halusin tuoda oman mielipiteeni esiin, kun omaan jonkinlaista kokemusta ja tietämystä kuvausalalta ja mielestäni omaan kohtalaista silmää kuvataiteelle.
Salama kuitenkin tarkoittaa usein sitä, että tuleeko otettua kuvaa vai ei. Yksinkertaisuudessaan näin. Mielummin näkisin sen joka kamerassa, kuin vaihtoehtoisesti poissaolollaan loistavana.
vaikea uskoa tuota akkutestin tulosta
itellä oli tuo lg x2 viikon ennen palautusta takaisin juurikin akun keston takia+ muutamia muita syitä.
aamulla pois laturista klo 6 puhelin taskuun kurkistus puhelimeen klo 8 ja tadaa 20% kulunut akusta.
3g data päällä ja muut toiminnot sammutettuna jotka nyt vois virtaa viedä vähän enemmän.
nyt on sgs 2 ollut 3päivää ja näyttäisi pääsevän huomattavasti parempiin tuloksiin
Akkutesti ei mitenkään korreloi normikäyttöä, vaan 100% rasitusta. Tegra 2 syö vähemmän virtaa kuin SGS2:n prosessori ja GPU tästä niin suuri ero. Käytännössä testimme on pelikestoa. Näin olemme maininneet myös artikkelissa.
Akunkestosta ei mitenkään saa oikeaa kuvaa viikon testijakson aikana.
Jep, kannattaa huomata, että Dual Core säästää virtaa. Ainakin ohjelmilla jotka osaavat käyttää kahta säiettä oikein optimoituna, ja veikkaisin, että ne ohjelmat ovat aika harvassa. Akkutestiohjelma varmaan sitten on?
Kyseessä on Rightwaren tekemä ohjelmisto. Rightware on Futuremarkin mobiilikehitykseen keskittyvä tytäryhtiö. Joten testiohjelma on suunniteltu repimään täysi teho kaikista coreista mitä prosessorissa on.
Mitkä ovat parhaimmat konstit saada akussa viiran kestämään mahdollisimman kauan (en tarkoita,että puhelin pitäisi olla kokoajan käyttämättömänä valmiustilassa) ennen,kuin tähän "ongelmaan" tulee Googlelta ja Samsungilta ratkaisu (ohjelmistopäivityksenä)??. :/
Kiitos.
Mitkä ovat parhaimmat konstit saada akussa virran kestämään mahdollisimman kauan (en tarkoita,että puhelin pitäisi olla kokoajan käyttämättömänä valmiustilassa) ennen,kuin tähän “ongelmaan” tulee Googlelta ja Samsungilta ratkaisu (ohjelmistopäivityksenä)??. :/
Kiitos.