X

Asus Eee Pad Transformer – Muuntautumiskykyinen tabletti

Testissämme on tällä kertaa mielenkiintoinen uutuus; Asus EEE Pad Transformer, Honeycomb-tabletin ja näppäimistötelakan yhdistelmä.  Jälleen kerran syöksymme selvittämään mistä tässä laitteessa on oikein kyse. Onko näppäimistö ja tablet-laite aamenta vaille täydellinen pari vai ilmeneekö suhteessa vielä yllättävää draamaa?

Tablettiosa koostuu etupuolelta käytännössä yhdestä lasipinnasta; alla piileskelee laitteen 10″ IPS-näyttö 1280×800-resoluutiolla, ja kontrasti on juurikin niin hyvä kuin IPS-näytöltä voi odottaa. Katselukulmissa ei juurikaan ollut eroa esim. edelliseen vastaavaan arvostelulaitteeseemme, Motorola Xoom:iin, verrattuna, ainoastaan värintoisto oli aavistuksen parempi. Paneeli on valitettavasti hieman irti lasista, joka nykytrendin mukaan näyttää vanhanaikaiselta, sillä lasin ja näytön väliin jää näkyvä rako.

Näytön yläreunasta löytyy 1.2 Mpix webcam. Laitteen vasemmasta reunasta löytyy kytkimet virran- ja äänenvoimakkuuden säätämiseen ja oikealta 3,5 mm kuuloke/mikrofoni-liitin, mikroSD-korttipaikka ja kilpailijoista poiketen MiniHDMI-liitin. Molemmissa reunoissa on myös kaiuttimet. Kuten arvata saattaa, ei alle sentin korkuisista kaiuttimista kovin laadukasta HiFi-elämystä saada aikaan ja myös äänenvoimakkuus jättää toivomisen varaa.  Tämä on sinänsä sääli, sillä laitteessa on tuki Dolby SRS:lle ja virtuaaliselle 5.1-äänelle. Jälkimmäistä emme tosin pystyneet testaamaan, sillä laite ei suostunut toistamaan yhtäkään 5.1-äänellistä videota, mutta tästä lisää hieman tuonnempana. Laitteen alareunasta löytyy aukot telakan lukitukselle ja Asuksen oma liitin jota käytetään laitteen lataamiseen ja näppäimistöön telakoimiseen. Valitettavasti kyseessä on epästandardi liitin eikä esim. PDMI jota löytyy kilpailijoilta. Tablettiosa on Xoom:iin verrattuna miellyttävän kevyt ja on 680 gramman painollaan 50 grammaa kevyempi kuin Xoom, ja tämän eron huomaa varsinkin pidemmässä käytössä, painoa ei siis kannata aliarvioida. Laite ei kuitenkaan ole niin jämäkkä kuin Xoom, sillä muovinen takakansi tuntui liikkuvan sormien alla varsinkin lähellä laitteen metallireunoja. Takakannesta löytyy myös 5 Mpix kamera.

Telakkaosa koostuu näppäimistöstä ja taittuvasta telakointisaranasta, johon kiinnitettynä eee Padista tulee näppärästi miniläppäri. Näyttöosan saa taittumaan telakoituna kiinni näppäimistöön kuten missä tahansa muussakin läppärissä, joka on erittäin mukava ominaisuus näytön suojaamisen ja laitteen kuljettamisen kannalta. Telakasta löytyy myös täysikokoinen SD-korttipaikka, joka varmasti miellyttää niitä jotka haluavat siirtää kuluttajatason järjestelmäkameroista lomakuviaan tabletille tai nettiin talteen. SD-paikan lisäksi löytyy kaksi täysikokoista USB-paikkaa jotka tukevat mm. USB-tikkuja ja kiitos laitteessa olevan Android 3.1:n, myös PS3- ja Xbox-ohjaimia. Telakassa on myös lisäakku, joka tuo jopa 9h lisää akunkestoa laitteelle, tabletti itsessään jaksaa noin 8h.

Näppäimistöön on lisätty teeman mukaisesti “Android-näppäimiä”; tutun ”Windows”-näppäimen tilalla on ”Koti”-näppäin, Esc-näppäimen tilalle on tuotu ”takaisin”-nappi, joka raivostutti allekirjoittanutta mm. Irssi Connectbot:a käyttäessä. Ette arvaakaan kuinka monta kertaa suljin vahingossa koko ohjelman, kun yritin vain vaihtaa kanavaa IRC:ssä sen avulla. Funktionäppäimien tilalle on tuotu toimintonäppäimiä Wi-fi:n ja Bluetoothin päälle- ja pois kytkemiseksi, äänenvoimakkuuden säätöön, kirkkauden säätöön jne. Yksi hieman rasittava asia näppäimistössä oli näppäimien kummalliset paikat; @-näppäin löytyi piste-näppäimen alta shiftillä, eikä suinkaan Alt Gr-näppäimen kanssa 2:n tai a:n alta, jotka olisivat olleet hieman loogisempia. Toivottavasti tämä on vain testissä olleen UK-näppäimistön ongelmia ja Nordic-painoksessa nämä olisivat toivottavasti hieman fiksummin. Näiden lisäksi laitteesta löytyy myös touchpad ja hiiren painike, joka jäi ainakin allekirjoittaneella vähäiselle käytölle muussa kuin tekstinkäsittelyssä ja taulukkolaskennassa. Laitteen touchpad tukee monikosketuseleitä jotka nopeuttavat mm. työpöytien välillä liikkumista huomattavasti.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=bZzA_nlixD4

Vaikka telakassa onkin USB-portit ja nämä tukevat USB-tikkuja ja peliohjaimia, oli tikkujen ja padien toimivuus vähän satunnaista. Jos tikku oli kiinni telakassa ja siihen kytki samalla tabletin, saattoi usein käydä niin, ettei tikku tunnistunut, vaikka se otettiin irti ja laitettiin takaisin, vaan tikun toimintaan saattaminen vaati koko laitteen uudelleenkäynnistämisen.  Sama vaiva esiintyi myös padien kanssa ja PS3-ohjaimen käyttöön ottaminen oli myös oma operaationsa, tämä kun ei ensimmäisellä kerralla tunnistunut kuin yhdestä portista ja vaati tunnistamiseen vielä PS-napin painamisen.  Hyvä indikaattori ohjaimen tunnistumiselle Androidissa oli ettei PS3 pamahtanut käyntiin PS-nappia painettaessa.

Laitteen kamera ottaa miellyttäviä still-kuvia, mutta valitettavasti kuvausprosessi oli ajoittain aivan tolkuttoman onneton, sillä laukaisinta painettaessa saattoi pahimmassa tapauksessa mennä jopa 1-1,5 sek ennen kuin kuva oikeasti otettiin, onneksi tätä tapahtui vain ajoittain.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=0stRwS_Mddo

Laite kykenee 720p-videokuvaukseen ja tekee hyvää jälkeä, ruudunpäivitysnopeus jättää kuitenkin aavistuksen toivomisen varaa, mutta Asus korjannee tämän todennäköisesti kohta julkaistavan 3.2-päivityksen myötä.

Honeycombin uusista ominaisuuksista teimme jo isomman selvityksen Xoom-artikkelimme yhteydessä ja ne on mahdollista lukea täältä.

Transformeriin on tehty pari muutosta jotka lisäävät sen futuristisuutta ja näkyvät erot on alareunan virtuaalisten takaisin-, koti- ja tehtävänhallintanäppäimien muuttuminen Honeycombin vakioista sinisistä hieman selkeälinjaisemmiksi ja valkoisiksi, ikonit olivat ainakin allekirjoittaneen mieleen ja miellyttävämmät kuin Honeycombin vakiot. Seuraava lisä on Asuksen omat widgetit jotka ovat miellyttävän tyylikkäitä.

Ohjelmistopuolella positiivinen yllätys on mukana tuleva täysversio Polaris Office 3.0:sta joten Powerpoint, Word ja Excel-tuotosten tekeminen onnistuu saman tien ilman lisäkustannuksia. Mukana tulee myös Asus MyCloud -palvelu; se mahdollistaa tietojen tallentamisen Asuksen pilveen ja lataamisen pöytäkoneelle, ja se sisältää myös etäkäyttö-ohjelmiston pöytäkonetta varten, joten oman koti-Windowsin etäkäyttö reissusta onnistuu vaivatta. Tämän lisäksi mukana on myös MyNet DLNA -ohjelmisto jonka pitäisi tukea HD-videoita, mutta yrityksestämme huolimatta emme löytäneet videoformaatteja jotka olisivat tämän läpi toimineet HD:na. MyLibrary toimii luonnollisesti e-kirjojen lukuohjelmana. Asus on myös esiasentanut laitteeseen tiedostohallinnan, joka helpottaa varsinkin ulkoisia tallennusvälineitä käyttäviä kopioimaan tiedostoja laitteiden välillä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=vASl084EfLU

Edellä mainittujen lisäksi mukana tulevat kaikki Googlen Honeycomb-vakiosovellukset (Talk, Gmail, Selain, Laskin, Youtube jne.) mukaan lukien Xoomista puuttuva Movie Studio, videoeditointisovellus. Tästä on varmasti iloa niille jotka haluavat editoida esimerkiksi pokkarilla kuvattuja videoita matkalla, tämä taas edellyttää sitä, että pokkari kuvaa videoformaattia jota Transformer ymmärtää, sillä tabletin kantaminen videokamerana on ehkä hieman kankeaa, onneksi kuitenkin esimerkiksi HTC Sensationilla kuvattu 720p pätkä aukesi ongelmitta.

Valitettavasti Transformerissa esiintyi outoja ruudunpäivitysongelmia ja esimerkiksi työpöydältä toiselle liikkuminen ei ollut niin sulavaa kuin olisi toivonut. Esimerkiksi XOOM:ssa tämä on huomattavasti sulavampaa, joka on sääli, sillä molemmissa on sama resoluutio ja prosessori, joten teknisesti Transformerin pitäisi toimia vähintään yhtä hyvin. Voi tietenkin olla, että Asus on rikkonut jotain tehdessään muutoksia Honeycombin launcheriin. Myös mainitut USB-ongelmat olivat omiaan aiheuttamaan harmaita hiuksia testin aikana. Yksi suuri miinus on sama mistä Xoom-artikkelissa puhuimme eli videotuki, tai oikeammin sen puute, sillä kaikista 20 testaamastamme HD-videosta kykeni Transformer pyörittämään vain viittä ja niistä vain kahta niin, että sekä video että ääni kuuluivat, vaikka kyseessä oli esim. standardia h.264-pakkausta käyttäviä videota mp3-, ac3- tai wav-äänillä. Ongelmasta voinee heristää syyttävää sormea enemmänkin Honecombin ja Googlen suuntaan, sillä Tegra 2 tukee rautapurkua HD-videoille, vaikka se tosin tehdään GPU:lla CPU:n sijaan, joka on ominaisuus jota Honeycomb ei vielä suoraan tue, vaikka Tegra2 on ns. suositusalusta ko. käyttöjärjestelmälle. Luonnollisesti myös puutteellinen videoformaattituki vaikuttaa asiaan. Olemme kuitenkin jo nähneet toimivaa HD-videon toistoa Tegra 2:lla esim. Optimus 2X:ssä, joten ennemmin tai myöhemmin Marketista löytynee Tegraakin tukeva videotoistin.

Näistä vioista huolimatta Asus Eee Pad Transformer on paras tällä hetkellä Suomessa suoraan hyllystä saatavilla olevista Android-tableteista, kiitos kilpailijoita selvästi huokeamman hinnan ja näppäimistötelakan. Miniläppäri-moodissa laitteen akunkesto on myös lyömätön. Laite on siis tällä hetkellä toimituksen valinta.

Pidimme:
+näppäimistötelakka
+USB-portit
+SD-korttipaikat
+IPS-näyttö
+akunkesto
+Polaris Officen täysversio

Emme pitäneet:
-USB:n takkuilut
-ajoittaiset hidastelut
-epästandardi latausliitin
-outo näppäimistöasettelu
-puutteellinen videotuki

Lue kommentit (19)

  • Minua kiinnostaisi tietää tästä ja Acer iconia tab A500:sta, että miksi se on jäänyt niin pahasti Transformerin jalkoihin, ainakin keskustelupalstoilla. Mielestäni kelpo tabletti kuitenkin kyseessä.

    • Transfomer on saanut huiman menestyksensä tuon näppäimistötelakan ja keveytensä ansiosta. Laitteen monipuolisuus on ainutlaatuinen tällä hetkellä Android-maailmassa ja yhdistettynä näppäimistöön on Transformer myös varteenotettava laite paljon kirjoittavalle ja töitä tekevälle. Myös Asuksen miniläppäreistä tuttu Eee brändi on omiaan edesauttamaan myyntiä.

  • just viikonloppuna julkaistiin ohjelmistopäivitys, joka vähentää tuota näytöltä toiselle siirtymisen nykimistä

  • Jutussa ei puhuta laitteen käyttämistä yhteyksistä.
    Mielestäni tämän laitteen puute on juurikin 3G puuttuminen.
    Liikkuvalle ihmiselle 3G:stä on hyötyä, toki kännykkä aina mukana ja siitä saa mokkulan, mutta silloin kuivuu kahden laitteen akku samaa aikaa ja känny tyhjenee hyvinkin nopsaan.

    Erittäin kiinnostava tuote, mutta täytyy jäädä odottamaan seuraavaa mallia tai miettiä jotain muuta.

    • Hei Japi,

      3G-malli on tulossa syksymmällä myös eurooppaan. Emme ottaneet kantaa tuohon 3G:n puuttumiseen juuri tämän takia sillä laitteesta on saatavilla myös piakkoin 3G malli.

  • Oma tablettini on ostettu Britti-Amazonista ja skandillinen telakka hankittu Ruotsista Webhallenista. Hyvin pelaavat osaset yhteen eikä arvostelussa mainittua ongelmaa @-merkin kanssa ole. Se löytyy Alt Gr+2:n takaa juuri niin kuin odottaisikin, kun käytössä on suomenkielinen näppäimistö.

    En ymmärrä miksi arvostelussa mainittiin "raivostuttavana" ominaisuus, jossa vasemmassa yläkulmassa on Transformerissa Back-nappi. Kun kyseessä kuitenkin on Android-laite eikä PC, niin mikä muukaan näppäin siellä olisi; mitä Esc-nappi tekisi Android-alustalla? Mielestäni Backin paikka on erittäin looginen ja käytän sitä usein.

    Itse en ole törmännyt minkäänlaisiin hidasteluihin, mutta ehkäpä kyseessä on yksilölliset käyttötavat ja odotuksetkin. Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen Transformeriin ja voin suositella sitä varauksetta.

    • Esc on unixeissa toimintonäppäin (Command key) ja varsinkin ssh-clienttejä esim irssi-connectbottia käytettäessä tuo esc:in vaihtuminen backiksi aiheutti harmaita hiuksia, näin on myös mainittu artikkelissa. Hidastelu oli huomattavaa verrattuna Xoomiin, mutta viimeisin transformerin päivitys joka tuli hieman artikkelin jälkeen on korjannut ks. asiaa.

  • Japille vielä lisäys: Transformerista todellakin on 3G-versio tulossa, mutta jos akkukeston puolesta pelkäät Wifi-tetherin käyttöä, niin suotta. Yleensä se on kyllä tuo 3G joka akkua enemmän kuluttaa kuin wifi. Hotspotina toimivasta kännykästä akku toki helposti tyhjenee...

  • En akun kulutuksen takia tuota 3G:ä kaipaile, vaan liikkuvan työn.
    Enimmäkseen olen wifin ulkopuolella, jos en satu sitten olemaan kotona.
    Nyt kun sieltä on tulossa myös Galaxy tab näppiksellä, joten tarkkaillaan tilannetta.

    • Galaxy tabiin on aina ollut saatavilla näppäimistötelakka, mutta se ei tee laitteesta läppäriä samalla tavalla kuin transfomer. Toistaiseksi samsungilla ei ole suunnitelmissa transfomer-tyylistä laitetta ainakaan virallisesti.

  • Mites muuten, onko transformerin valikoissa valittavissa suomen kieli ???

  • Saako Asusia 3G-versiona, tai saako erillisen 3G-mokkulan toimimaan laitteessa telakan USB-liitännän kautta?

    • 3G-versio on vasta tulossa ja osa mokkuloista saattaa toimia, valitettavasti suoraa tukea ei ole tietääkseni mainittu millekään. Puhelimista saa toki jaettua Wlania normaalisti.

  • Yhden asian joutui huomaamaan, kun laitetta näpräili - telakan saranaosa ja myös se taulun kiinnitys on valitettavasti muovinen ja antaa sen verran periksi, että taulun kiinnitykseen tulee saranan kääntämisen suuntaista klappia aika huomattavasti. Jos ei nyt tuotakaan osaa voinut tehdä metallisena, niin on mekaanisesti koko laite hieman heikoilla.

  • Muuten ihan hyvä peli, mutta huomasin etten voi ladata laitetta tällä USB:kaapelilla. Laite siis tarvitsee adapterin ja Asuksen jenkkilaturin, että saa virtaa. Ihan scheissea. Voihan puhelintakin ladata USB kaapelin kanssa.

1 2
Aiheeseen liittyvät artikkelit