Xcover on Samsungin kovaa käyttöä kestävä mallisarja, joka on nyt saanut joukkoonsa kosketusnäyttömallin Galaxy -tuoteperheestä. Samsung Galaxy Xcover on ensimmäinen IP67-sertifioitu kosketusnäyttöpuhelin. Puhelin on melkoisen vesitiivis, näyttö kestää iskuja viisi kertaa normaalia enemmän ja led-salamaa voidaan käyttää myös taskulamppuna äänenvoimakkuuspainikkeilla.
Galaxy Xcover, mallimerkinnältään GT-S5690, muistuttaa puhelimena hyvin paljon jo parin vuoden ikäistä HTC:n Desirea. Puhelimet ovat lähes samankokoisia ja kummassakin on fyysiset painikkeet etureunassa. Galaxy S 2:een verrattuna puhelin on muutamia millejä pienempi ja muutaman millin paksumpi. Samsung on sijoittanut valikko-painikkeen äärimmäiseksi vasemmalle, koti-painikkeen keskelle ja takaisin-painikkeen oikealle. Painikkeet ovat erityisesti korostettuja, joten ne erottunevat suuremmankin mutakerroksen alta. Puhelin on fyysiseltä olemukseltaan hyvin tukeva, eikä sitä voi missään nimessä syyttää lelumaiseksi. Puhelimen pinta on kuitenkin melkoisen liukas SGS2:n tapaan, tämän kaltaisen puhelimen toivoisi kuitenkin olevan hieman paremmin kädessä pysyvää mallia. Silikonikuoren hankinta maastoon voi olla hyvä idea. Takakuoressa on neljä pientä uloketta ja sekä kamera, että salama ovat upotettu kuoreen, joten nekin ovat jossain määrin hyvässä turvassa.
Teknisiltä ominaisuuksiltaan laite sijoittuu jonnekin keskitason puhelinten maastoon. Näytön resoluutio on vaatimaton 320 x 480 (HVGA) ja koko on 3,65 tuumaa. Prosessorina on hieman oudompi 800 MHz Marvell MG2. Kameran tarkkuus on 3 Mpx, sisäistä tallennustilaa on 160 Mt ja pakkauksessa tulee mukana 2 Gt SD-muistikortti. Wlan tukee sekä G, että N-verkkoja ja Bluetooth versiota 3, A2DP mukaanlukien. 3G-verkossa nopeutta riittää HSDPA 7,2 Mbit/s asti. Akun kapasiteetti on 1500 mAh. Fyysiset mitat ovat 121,5 x 65,9 x 11,95 milliä ja painoa on 135,5 grammaa. Käyttöjärjestelmänä on Android 2.3.6. Juuri testin loppuvaiheilla puhelin ilmoitti ohjelmistopäivityksestä, mutta sitä ei ehditty testaamaan. Tilassa on jonkin verran jouduttu tinkimään, sillä niin SIM-, kuin SD-korttikin asennetaan akun alle. Positiivisena yllätyksenä puhelimen mukana tulee adapteri microSD-kortin kytkemiseksi SD-korttipaikkaan, joten sen saa helposti kiinni melkein mihin tahansa nykyiseen tietokoneeseen kopiointia varten.
Testaajalle normaalissa käytössä puhelin ei myöskään hirveästi eroa vanhasta Desirestä tai muista keskiluokan puhelimista. SGS2 on selvästi Xcoveria nopeampi ja sujuvampi, mutta surffailun, feedien lukemisen ja sosiaalisen median sotkussa tehossa ei ollut mitään huomauttamista. Ruudunpäivitys ei ole niin sujuvaa, kuin sen toivoisi olevan ja kaikkein kolmiulotteisimmat, tehoa vaativat pelit jäävät pelaamatta. Ruudunpäivityksen hitaus ei kuitenkaan ollut mikään käytännön ongelma, koska puhelin toimii käytännössä melkoisen sujuvasti. Selaimen, Twitterin ja Readerin välillä vaihtelu luonnistui silmänräpäyksessä. Hidastelua esiintyy vain mediarikkaimpien sovellusten välillä vaihdettaessa, jos silloinkaan. Näytön katselukulmat ovat melkoisen onnettomat ja pienestä resoluutiosta johtuen tekstin lukeminen on hieman karkeaa, etenkin jos on tottunut elämään 800×480 pikselillä tai sen paremmalla puolen. Kotinäytölle ja sovellusvalikkooon mahtuu kerrallaan 4×4 annos ikoneita, sekä neljän ikonin pikavalikko.
IP67-sertifiointi lyhykäisyydessään tarkoittaa sitä, että laite on pölysuojattu ja kestää vettä enintään metrin syvyyteen asti. Sitä testattiinkin nopeasti pikaisella teepannuun upottamisella, pariinkin kertaan. Puhelimen kestävyys on varsin mainiota luokkaa. Tahallinen ja tahaton pudottelu ei saanut SIM-korttia tai SD-korttia irtoilemaan, eikä puhelimeen tullut naarmuakaan. 3,5 millin kuulokeplugi ja USB-liitin on suojattu suhteellisen tukevan oloisilla läpillä. Niiden käyttämisen kesto jää arvoitukseksi, mutta kunnolla kiinnitettynä ne ovat varmasti vesitiiviitä. Takakansi on melkolailla samanlainen kuin SGS2:ssa, kuviointi on vain karkempi. Takakansi on myös lukittu ruuvilla, mikä estää tahattomat avautumiset. Ruuvin saa suhteellisen helposti auki peukalon kynnellä tai 5 sentin kolikolla, joten mitään ihmeempää työkalusettiä ei tarvitse raahata mukana.
Quadrant -pisteitä kertyi 1366, mikä tarkoittaa että Xcover on hieman yli vuosi sitten premium-tasoisena pidetyn vanhan HTC Desiren yläpuolella. Vellamo-selaintestistä pisteitä irtosi 463, mikä on varsin vaatimaton ja sijoittuu samalle linjalle Huawei Ideoksen, Motorola Droid X:n ja Milestonen läheisyyteen. Akkukestossa ollaan siellä suhteellisen normaalin älypuhelimen tasolla. Tunti-pari surffausta kaikki sosiaalisen median syncit päällä, tunti Spotifya ja tunti GPS:n käyttöä Runkeeperin kera, sekä reilun tusinan sovelluksen asennus antoi yhdellä latauksella käyttöaikaa reilut 22 tuntia ilman mitään sen kummempia virittelyitä. Se on ehkä yllättävän vähänkin, mutta ainakaan tällä erää näyttö ei vienyt suurinta osaa virrasta. GPS tuntui lenkkeillessä osuvan hieman heikosti satelliitteihin, mutta se ei yleensäkään ole ollut Samsungin vahvuus.
Noin 250 euron hintaiseksi puhelimeksi Galaxy Xcover ei ole lainkaan huono laite, jos haluaa normaalia enemmän kestävyyttä. Käyttäjien pitää kuitenkin muistaa, että kapasitiivinen kosketusnäyttö ei toimi erityisen hyvin kosteana ja täysin märkänä ei lainkaan. Akkukesto on yllättävän vaatimaton ottaen huomioon pienehkön näytön ja vaatimattoman prosessorin, mutta ehkä puhelin sitten käy kuumempana kuin olisi syytä.
Lopuksi vielä videot. Upotus teepannuun ei hetkauta puhelinta lainkaan.
httpvh://www.youtube.com/watch?v=4Ii81Gl5mVY
Aamulla hämärässä kuvattu video ei näytä kovinkaan vaikuttavalta.
httpvh://www.youtube.com/watch?v=9qMlDASc42g
httpvh://www.youtube.com/watch?v=1JmJUU4w3Zc
Lue kommentit (112)
Tämä on kakkospuhelimeksi, "viikonloppupuhelimeksi" - tai muuten vaan toiseksi puhelimeksi paikkoihin tai aikoihin johon ei "ykköspuhelinta" viitsi ottaa - erittäin hyvä vaihtoehto. Omaan käteeni sopii paremmin kuin Moton Defy ja pienemmän resoluutionsa takia (veikkaisin) myös tuntuu nopeammalta. Luuria on hyvä käyttää ja siihen voi luottaa kiperämmässäkin tilanteessa.
Akku todella vaikuttaa vähän pieneltä, mutta kakkospuhelimena (jolloin suurin käyttö tapahtuu "pääpuhelimella") kestää ihan ok. Joutuu lataamaan ehkä 2-3 kertaa viikossa pienellä käytöllä. 1-2 kertaa jos ei juuri lainkaan "joudu" käyttämään.
Myös varapuhelimena ja sellaisena jonka uskaltaa lapsille antaa (kun ei viitsi omaa Noteaan niille luovuttaa) laite toimii erittäin loistavasti. Vaikka vähän kulmaa pikkuhampailla kaluaisikin, niin puhelinta ei juuri moinen toiminta kiinnosta.
Painonsa puolesta luuri tuntuu sopivalta käteen eikä jää fiilistä, että olis "lelu", kuten joistain promokuvista itselle ainakin tuli mieleen.
Kaveriksi esimerkiksi Galaxy Tab 8.9/10.1:lle aivan loistava valinta. Hoitaa Tabletilla muut asiat ja Xcoveri toimii puuttuvana puhelin-ominaisuutena (jolloin muita ominaisuuksia ei juuri edes kaipaa). Tällöin voi myös keskittyä siihen, että pitää sen Tabletin ehjänä eikä tarvitse juurikaan kiinnittää huomiota siihen, paljonko puhelin saa "kenkää".
Myöskin "kellarihommiin" ja muihin toimintaa sisältäviin aktiviteetteihin sopiva valinta kakkoseksi. Voi jättää heikomman pääpuhelimen muualle ja pitää Xcoveria mukanaan.
tldr; Ei ehkä pääpuhelimena, mutta kaverina toiselle, paremmalle laitteelle erittäin loistava valinta.
Harmi jos tämänkaltaisessa puhelimessa on huono GPS, koska mielestäni tällaisessa kestävässä puhelimessa se oli tärkeimpiä ominaisuuksia urheilu- ja maastokäytössä, mihin moni tämän valitsee. Toinen on akun kesto, mitä edellämainitussa käytössään tarvitsisi. Liekkö sitten ollu kohde ostajaryhmänä kännissä puhelimen hajoittajat... Tuo GPS tosin taitaa olla kaikkien puhelimien ongelma, vai onko jossain erityisen hyvä? Oma Desire HD on ainakin sen suhteen ihan avuton. Täytyy pistää Xcover uuteen harkintaan maasto ja sportti-käyttöön.
GPS:n pätkiminen voi johtua samankaltaisesta 3G-ongelmasta kuin SGS2:lla oli ennen viimeisintä päivitystä. Ilman verkkoa aGPS ei toimi, jolloin fixin saaminen hidastuu tolkuttomasti. Pelkkä wlanin päällä pitäminen auttoi joskus kaupungilla. Maastossa tuosta ei tietenkään niin iloa ole.
Akkukestoa voi parantaa tietenkin sillä, että vääntää kaikki syncit pois päältä ja on surffaamatta tai kuuntelematta paria tuntia musiikkia päivässä. Valmiudessa olon testaamiseen ei ollut valitettavasti aikaa.
Vaikuttaa hyvältä työmaa- tai viikonloppuluurilta.
Tekstistä oikein hyppäsi silmään jatkuva vertailu SGS2:een.
Sama kuin vertaisi maasturia urheiluautoon. Käyttötarkoitus ja kohderymät ovat piirun verran erilaiset.
Puhelinta vertailtiin sekä SGS2:een että Desireen, koska ne olivat käytettävissä olevat vertailukohteet, eikä niinkään siksi, että ne olisivat jotenkin toistensa kilpailijoita. Tekstissä myös todettiin, että vaikkei tuo huippumallien tasolle yllä, niin ei se millään tapaa myöskään häviä vanhemmalle premium-puhelimelle. Ja ainoa ero tavanomaisessa surffaus-sosiaalinenmedia-lukukäytössä SGS2:een tosiaan oli hieman tahmaisempi sovellusten vaihtelu.
Niin mitenkäs paljon puhelin jää defy + jalkoihin kaiken kaikkiaan, kun paperilla valinta kallistuu selvästi saman hintaiseen defy +:saan?
Kyllä tämä Samsung Galaxy Xcover hyvin ykkös- tai ainoaksikin puhelimeksi kelpaa. Itse aikaisemmin Iphone 3GS:n omistaneena voin sanoa että Xcover on monessakin mielessä Iphoneja ja varmasti monia muitakin älypuhelimia parempi vaihtoehto. Äärimmäinen kestävyys ja vedenpitävyys ovat ehdottomasti Xcoverin valttikortteja, välillä kun tuntuu että Iphonet eivät kestä edes 20cm korkeudelta pudottamista tai edes paria vesitippaa, saatikaan sitten pakkaskelejä.
Xcover on myös käyttävyydeltään erittäin selkeä, tämä tosin on Anroid käyttöjärjestelmän ansiota, jota pidän ehdottomasti parhaana puhelin-käyttöjärjestelmänä. Galaxy Xcover on myös hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyvä puhelin. Puhelimesta löytyy kaikki tarvittavat toiminnot, ulkonäkö on vähintäänkin hyvä, käyttötuntuma erinomainen (jämäkkä ja laadukkaan tuntuinen),puhelin on myös erittäin kestävä ja akunkesto on todella hyvä verratuna moniin muihin älypuhelimiin, esimerkiksi Iphoneen.
Ainoina miinuksina voisin sanoa kameran, jonka tarkkuus on vain 3,2 megapikseliä, sekä käyttöliittymän pienoisen tökkimisen kun useita sovelluksia käytetään samaan aikaan. Mutta nämä ovat kuitenkin todella pieniä murheita kun ajattelee puhelinta kokonaisuutena. Samsung Galaxy Xcover on todella hyvä ja ehdottomasti parempi kuin "keskitason älypuhelin".
Kouluarvosanaksi antaisin 9. Samsung Galaxy Xcover on täysiverinen älypuhelin, jossa on plussana erittäin hyvä kestävyys.
Kupittaa tunnistettu keskimmäisessä videossa
http://g.co/maps/msdx7
Puhelin käytössä ulkotöissä. Akun kesto pettymys vaikka ohjelmia suljettuna. Ja muka valmius 640 h..
Mistäköhän tähän puhelimeen olisi mahdollista saada silikonikuoria, kun ei mistään tahdo löytyä juuri tähän malliin sopivia. Jos joku sattuu tietämään, voisitko vaikka laittaa tähän viestiin kommenttia.
http://www.mytrendyphone.fi/shop/samsung-s5690-galaxy-75728p.html
Viikon verra luuri ollut käytössä ja ei voi paljoa moittia. Suurin vika on akun kesto. Peruskäytöllä juuri ja juuri kaksi päivää kestää. Muuten tosi hyvä. Näyttö on ihan tarpeeksi tarkka. Ja eipähä nyt tarvi pelätä joka paikassa ettei vaan kolhiinnu.
Joo annan omankin kommentin luurista. kaikin puolin meikäläisen käyttöön sopiva ja varsin kestäväkin. ainut pieni miinus joka tuli vastaan on tuo tekstarin ja akun loppumisen ääni ovat kytkettynä samaan. hiukan ärsyttää kun viime yönä akku alkoi huutamaan loppumistaa ja kun on viestin äänenä jokin vähän kuuluvampi niin heräsi siihen sit kesken unien. Vai onko nyt vain käyttäjässä vika.
Joo annan omankin kommentin luurista. kaikin puolin meikäläisen käyttöön sopiva ja varsin kestäväkin. ainut pieni miinus joka tuli vastaan on tuo tekstarin ja akun loppumisen ääni ovat kytkettynä samaan. hiukan ärsyttää kun viime yönä akku alkoi huutamaan loppumistaa ja kun on viestin äänenä jokin vähän kuuluvampi niin heräsi siihen sit kesken unien. Vai onko nyt vain käyttäjässä vika.