Android-laitteiden puhelin-sovelluksissa on havaittu vakava tietoturva-aukko, joka mahdollistaa mm. puhelimen etäpyyhinnän. Syöttämällä www-sivuille ns. iframe-objektiin lähteeksi haittakoodia sisältävän puhelinnumeron, käynnistyy puhelin-sovelluksen kautta laitteen tehdasasetusten palautus ilman erillistä käyttäjän hyväksyntää. Samaa temppua on mahdollista myös hyödyntää lähettämällä haittakoodia sisältävä SMS/MMS-viesti toisen puhelimeen, joten kannattaa varoa myös epämääräisistä numeroista tulevia viestejä. Jäämme odottamaan valmistajien reagointia asiaan.
Omissa ja lukijoidemme testeissä saimme tempun onnistumaan satunnaisesti monien eri valmistajien laitteilla, joten aivan 100% varma hyökkäys ei ole kysessä, vaan se on riippuvainen puhelimen päivityksistä ja käytössä olevista ohjelmista/ohjelmistoversiosta. Osassa laitteita IMEI-koodin sai näkyviin tietyllä koodinpätkällä, osassa kaatui kotiruutuja pyörittävä “launcher”-sovellus ja osassa koko laite resetoituu tehdasasetuksille. Suosittelemme tarkistamaan että puhelimeen on asennettu viimeisin saatavilla oleva päivitys, sillä tämä korjaa ongelman osassa laitteita.
Osittaisena ratkaisuna on vaihtaa Android 4.0-laitteissa Google Chrome oletusselaimeksi, sillä se ei aja kyseistä haittakoodia, vaikka tukeekin TEL- komentosarjoja, joilla välitetään puhelinnumeroita www-sivuilta puhelin-sovelluksille.
Samsung on jo ilmoittanut tutkivansa asiaa, mutta painottaa myös käyttäjän roolia laitteiden tietoturvan ylläpidossa. NFC-toimintoja, QR-koodeja ja webbisivuja kannattaa varoa, mikäli niissä on jotain epäilyttävää. Kannattaa aina pitäytyä tunnetuissa sisältölähteissä.
Lähde: Twitter | Youtube
Uusimmat kommentit