Saimme harvinaislaatuisen mahdollisuuden lähteä Samsungin julkaisutilaisuuteen New Yorkin Radio City Music Hall:iin. Samsung julkaisi tapahtumassa erittäin tutun näköisen ja oloisen laitteen, mutta kyseessä onkin S-sarjan evoluutio, ei sinänsä revoluutio. Suuria muutoksia odottaneet pettyivät, mutta parannukset ja tekniset harppaukset olivat kuitenkin niin mittavia, että S4-nimitys on kohdallaan. Samsung on selvästi havainnut, että pelkkien rautamuutosten hypettäminen ei myy laitteita.
Ulkonäöltään laite noudattaa tuttua kaavaa ja näyttääkin käytännössä samalta kuin muut Galaxy-sarjan laitteet. Muutokset näkyvät parhaiten kuitenkin materiaaleissa; laitteen muovirunko on saanut vahvempaa ja jämäkämpää polykarbonaattia pintaansa ja hopeisen reunuksen pyöreyttä on nyt vähennetty, muutos jonka olemme nähneet jo Note 8.0:ssa.
Laite julkaistaan yhtäaikaisesti 327:llä operaattorilla 155:ssä maassa ja tulee saataville ensi kuun lopulla. Ovh laitteella on 699 euroa.
Ensikauhistuksilta vältyttäisiin suoraan, jos tehtäisi selväksi, että näytön koon suurentaminen ei välttämättä suurenna laitetta fyysisesti. Kooltaan SGS4 on lähes identtinen Galaxy S3:n kanssa, sillä mitoiltaan se on 0,8 mm kapeampi, 0,7 mm ohuempi ja 3 grammaa kevyempi. Voidaan toki olla montaa mieltä, onko ohuutta enää järkevää hypettää esim. akunkeston kustannuksella, mutta toisaalta Samsungin tuoreimpien laitteiden akunkesto on ollut lähes markkinoiden huippua.
Näyttönä toimii 5” (4,99”) Super AMOLED -näyttö 1920×1080-resoluutiolla (pikselitiheys on 441PPI). Samaan hengenvetoon on kuitenkin huomautettava, että laite käyttää uudenlaista timanttiasettelussa olevaan Pentile-matriisia, joten todellinen tarkkuus voi olla hieman alhaisempi. Näyttö on suojattu uudella Gorilla Glass 3 -lasilla.
Julkaisuväreinä tulevat valkoinen “White Frost” ja musta “Black Mist”.
Asia mitä varmasti osa Android-käyttäjistä tulee vihaamaan, on notifikaatioalueen taustavärin poistaminen. Tällä Samsung on pyrkinyt saamaan työpöydän saumattomaksi, sillä siinä näkyy taustakuva ja notifikaatioalue on nyt ”yhtä” muun käyttöliittymän kanssa. Mutta toisaalta, laite julkaistaan Android 4.2.2 Jelly Beanilla, joka hieman pehmentää ehkä pudotusta ohjelmistomielessä, sillä valitettavan harvoissa laitteissa on vielä kyseistä Android-versiota.
Laiteen tekniset uudistukset eivät kuitenkaan jää HD-näyttöön, vaan se tukee kaikkia maailman LTE-taajuuksia 100/50 Mbps nopeuksilla. Laite on siis ensimmäinen LTE-puhelin, joka pystyy roamaaman missä päin maailmassa tahansa. LTE-tuen rinnalle Samsung tuo myös ensimmäistä kertaa Wlan 802.11ac -tuen, joka tukee teoriassa jopa 1600 Mbps nopeuksia ja tulemmekin testaamaan tämän heti kun saamme laitteen käsiimme toimistomme ac-verkossa. Laitteesta löytyy myös nykytrendin mukaan ”tarpeellinen” IR-lähetin jolla laitteesta tulee yleiskaukosäädin.
Kamera on saanut myös päivityksen 13 megapikselin luokkaan ja samalla mukaan on liitetty kasa uusia ominaisuuksia entisten rinnalle. Etukameraksi on laitettu 2 Mpix-kenno joten laadukasta kuvaa saa edelleen molemmista suunnista.
Kameran uusista ominaisuuksista esiteltiin ensimmäisenä Dual Camera, joka kuulostaa aivan siltä toisen korealaisen yrityksen vastaavanlaiselta ominaisuudelta. Ominaisuuden avulla on mahdollista käyttää molempia kameroita yhtä aikaa niin, että esimerkiksi videopuheluissa voit laittaa videopuhelukuvaan oman kuvasi pienoiskuvana ja samalla näyttää ympäristöä vastaanottavalle taholle. Ominaisuus toimii toki myös muissa videokuvauksissa. Pienoiskuva on mahdollista kehystää usealla eri valmiilla vaihtoehdolla postimerkistä vesikuplaan.
Samsung Galaxy Note 2 toi mahdollisuuden kirjoittaa kuvien ”takapuolelle” muistiinpanoja, mutta koska S Pen -tuki puuttuu Galaxy 4:stä, on Samsung tuonut saman ominaisuuden Sound & Shot -nimellä niin, että voit liittää tallentaa puhe- tai ääniklipin tekstin sijasta kuvaa ottaessa.
Kameran mielenkiintoisin ominaisuus on kuitenkin Drama Shot jolla on mahdollista ottaa kuvia nopeasti liikkuvasta kohteesta ja yhdistää liikkeistä kollaasi tai vaihtoehtoisesti luoda Cinemagrapheja piristämään still-kuvia.
Samsung on myös tuonut mukaan nykytrendin mukaisen Eraser-pyyhekumiominaisuuden kameraan. Ominaisuudella on mahdollista poistaa kuvasta häiriötekijöitä. Tekniikka vaikuttaa hyvin pitkälti samalta mihin tutustuimme 2012 MWC-messuilla Scaladon messuosastolla ja perustuu usean kuvan ottamiseen parin sekunnin sisällä.
Mukaan on laitettu myös Story Album-niminen kuva-albumin järjestelyominaisuus. Sovelluksella on mahdollista luoda esimerkiksi matkakuvista oma kuvakirja ja näyttää sitä tutuille virtuaalisesti. Kuvat järjestäytyvät tagien, päivämäärien ja muiden yhdistävien tekijöiden mukaisesti. Onneksi Samsung on ollut vähän pitkäkatseisempi ja lisännyt sovellukseen mahdollisuuden tilata kirjasta myös paperipainoksen parilla näppäilyllä suoraan kotiovelle. Ei ole tosin vielä tietoa toimiiko kirjan tilaus myös Suomessa, mutta testaamme sen tietenkin heti kun saamme testiyksilön itsellemme.
Samsung on lisännyt mukaan myös S translator-ohjelman, joka mahdollistaa kielenkääntämisen sekä puheen tunnistuksella että syöttämällä haluttu lause tekstinsyötöllä. Valitettavasti suomea S Translator ei puhu, joten käännettävä teksti on sille syötettävä englanniksi. Google Translate on siis tässä mielessä vielä hieman edellä.
Note 8:sta tuttu “lukutila” on päässyt myös mukaan Samsung Galaxy S4:een, mutta ominaisuuden nimenä on Adapt Display. Ominaisuudella kuvan kontrastia ja värejä säädetään aina luettavan tai katsottavan materiaalin mukaisesti, joten ominaisuudesta on hyötyä varsinkin paljon lukeville, mutta muussa tapauksessa ominaisuuden edut ovat aavistuksen kyseenalaisia, sillä tekniikka vaikuttaa lähinnä dynaamiselta kontrastilta.
Laitteesta löytyy 16/32/64 Gt-versiot joista ainakin alkuvaiheessa Suomeen rantautuu 16 Gt-malli. Keskusmuistia tämän vuotiseen tapaan 2 Gt, joka on nopeaa DDR3-muistia.
Näiden lisäksi laitteesta löytyy kasa tuttuja ja uusia sensoreita; uudet ovat lämpötila- ja ilmankosteusanturit. Sensoreiden tarkoitus ei ole säätiede, vaan näillä tuetaan uusia Terveys-ominaisuuksia joista hetken päästä lisää.
Akun kapasiteettia on kasvatettu 500 mAh ja nyt sitä löytyy 2600 mAh (9,8 Wh) ja kuten muissakin Samsungin laitteissa, akun voi irrottaa ja vaihtaa.
S Voicea on parannettu ja vanhoista laitteista tuttu autotila on saanut kasvojenkohotuksen ja se tukee nyt myös navigointia hieman paremmin. Autotilassa myös puheluihin vastaaminen onnistuu ongelmitta pelkällä puheella, tosin valitettavasti ominaisuudesta ei ole kovin suurta iloa mikäli S Voiceen ei ole tullut päivityksenä vihdoin suomea. Ja autotilan aukeaminen automaattisen BT-parituksien myötä voi nostaa karvat pystyyn, mikäli sitä ei saa kytkettyä pois päältä.
Talvella paljon puhelinta käyttäviä ja esim. motoristeja kiinnostanee se, että laitetta voi vihdoin käyttää hanskat kädessä. SGS3 toimi joten kuten mokkanahkahanskoilla (sattumalta testattua), mutta käyttö ei ollut erityisen jouhevaa, joten päivitys on varmaankin tervetullut. Tämä toki vaatii myös sen, että käytettävän ohjelman käyttöliittymä sallii valtavat sormet.
Samsung on myös vähentänyt ikonispammiaan ja Game-, Video-, Music- yms. hubit ovat kaikki yhdistetty yhden Samsung Hub -ikonin alle ja samalla ominaisuus on saanut graafisen päivityksen tälle vuosikymmenelle
Mukana tulee tietenkin myös MWC:ssä julkaistu Knox, joka mahdollistaa työ- ja koti-sovellusten ajamisen erikseen eräänlaisessa suojatussa ”sandbox”-ympäristössä jolloin näiden tiedostot ja asetukset ovat täysin erillään toisistaan.
Oudommista uusista ominaisuuksista mukaan on laitettu Group Play, joka mahdollistaa esimerkiksi saman musiikki- ja videotiedoston toistamisen yhtä aikaa useamman SGS4-laitteen kautta ja lisäksi ominaisuus tuo tuen moninpeleille. Ominaisuuden suurin etu on se, että se ei tarvitse internet-yhteyttä tai omaa Wi-Fi-tukiasemaa, vaan verkko tätä varten luodaan puhelinten välille yksityisesti.
Laitteeseen on myös lisätty eleohjaus, Air Gesture, jolla on mahdollista vastata puhelimeen tai vierittää sivua koskematta siihen. Tämä on varmasti hyvä ominaisuus niille jotka tekevät aikuisten oikeasti töitä kädet rasvassa. Laitteesta löytyy myös Note-laitteiden esittelemän Air View‘n, joka tuo sisällöstä esikatseluominaisuuksia, kun sormen vie näytön päälle leijumaan.
Samsung on myös jatkanut katseen tunnistavaa Smart Stay-ominaisuutensa kehitystä ja nyt etukamera tunnistaa, kun ruutua katsotaan ja mikäli katsot esimerkiksi videota, pysähtyy toisto siksi aikaa, kun katsot jotain muuta ja jatkuu automaattisesti heti kun katsot taas ruutua. Lisäksi ominaisuudella on nyt myös mahdollista vierittää ruutua pelkällä katseella. Tämä varmasti on miellyttävä ominaisuus paljon lukeville, mikäli siitä ei ole liikaa rasitetta silmille.
Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, on Samsung paketoinut mukaan jo SGS3:n yhteydessä Koreassa julkaisun S Health-ohjelmiston. Ohjelmiston avulla puhelimesta tulee kertaheitolla oman terveyden tarkkailuun soveltuva laite. Sovelluksessa on mm. sisäänrakennettu askelmittari, ruokatottumusanalysaattori, kalorilaskuri jne. Ohjelmistoa tukemaan Samsung tuo markkinoille sykevyön, älyvaa’an ja S Band – terveysrannekkeen. S Band kerää tietoa silloin, kun puhelinta on hankala kuljettaa mukana esimerkiksi lenkillä. Se tarkkailee myös unirytmiä.
Samsung tuo laitteelle toki myös kasan lisätarvikkeita, mutta näistä oikeastaan kiinnostavin on vanhalle flipcoverille loogisena jatkona tuotu S View Cover. S View Coveriin on lisätty ”ikkuna”, jonka kaitta saat näkyviin notifikaatiot, soittajan tiedot yms ja laitteeseen on myös mahdollista vastata Coverin lävitse, joten turhalta suojan avaamiselta vältytään.
Galaxy S4 parantaa edeltäjänsä toimintoja monella mielekkäällä tavalla, lisäksi se on parhaiten rakennettu Samsung tähän asti, sillä se on jämäkkä ja hyvän tuntuinen kädessä. Ainoa motkottamisen aihe itselleni on oikeastaan se, että Suomeen tulevissa laitteissa ei tulla näkemään Exynos 5 Octa -järjestelmäpiiriä, vaan Qualcommin Snapdragon 600 -piirillä varustettu malli LTE-tuen takia. Olisi mielekästä, jos tämä valinta jätettäisi asiakkaille. Samsung Galaxy S3:n tai Note 2:n omistajat eivät myöskään rynni kauppaan aivan silmittömästi, sillä Samsung on luvannut tuoda monet uusista ominaisuuksista ohjelmistopäivityksinä näille laitteille (pl. rautarajoitteiden vuoksi mahdottomat).
httpvh://www.youtube.com/watch?v=xcTlPwUkMno
Lue kommentit (5)
Taas sininen näyttö.
ensin olin että aika tylsä mutta s band(eli askelmittari) ja uudenlainen s view cover on aika hienoja.
ja vaikka on pentile sillä ei ole merkitystä koska todellinen pikselimäärä per tuuma on yli 300, eli jos on esim nexus 4 rpg 720p ja full hd pentile galaxy s4 niin ei niitä pikseleitä kummassakaan erota, tosin amoled on paremmat mustat ja akulle ystävällisempi isoilla kirkkauksilla. eli akkukesto tulee olemaan isomman akun myötä parempi kuin s3. mutta joiltakin osin amoled on huonompi esim valkoisella taustalla..
Tosiaan näyttää taas olevan näytön valkotasapaino pielessä. Mielestäni näin on ollut kaikissa Pentile-tekniikalla toteutetuissa Galaxyissä. S2 poikkesi tässä edukseen, pohjautuessaan normaaliin RGB-pikseliasetteluun.
Kaikissa kolmessa Galaxyssäni olen tosin joutunut jotain värisävyn korjausohjelmaa käyttämään. Tuo "sinivihreä" valkoinen on melkeinpä este enää neljännen Amoled-näyttöisen puhelimen hankintaan. Ehkäpä HTC One seuraavaksi?
En varmasti osta tuota laitetta. Ei siksi, että se olisi huono, vaan omaan käyttötarkoitukseeni turha.
Oma puhelimeni on siis tosiaan Samsung Galaxy S III.
Suoritusteho upgrade on hyvin minimaalinen.
1.4 --> 1.9?
Näytön kokoa joo 0,2\" lisää ja pari pikku lisä sensoria.
Ainoa syy miksi päivittäisin tuohon olisi iR sensori, ja 2 Gb ram mutta en nyt jotenkin tiedä. Logitech harmony yleiskaukosäädin, kun löytyy jo, ja kyllä sillä 1gb tulee toimeen.
Miksi tuon nimi ei ole Samsung Galaxy S III plus?
En olisi ikinä uskonut sanovani tätä, mutta näemmä jään odottamaan SGS 5 -mallia.
Olin mennyt jo kaikille kavereille kehuskelemaan, että tuon ostan, kunhan julkaistaan.
Blah blah blaaaah ei tule tapahtumaa. On nimittäin sen verran julmetun ruma!
Samsung voisi tehdä tuolle muotoilulle jotain. Tuo olisi jo neljäs ämpärinmuovista valmistettu samsungin älypuhelin, jonka omistan.
joka ikinen S -sarjalainen on tähän asti valmistettu halvasta muovista, joka materiaalina on niin heikko, että ei uskalla ilman suojakuorta hetkeäkään pitää. Suositushinta 699€ ja materiaali paperin ohutta, halpaa ja naurettavan heppoisen ohutta muovia. Hän sanoo EI KIITOS !!!
Ei kannata tuijottaa pelkkää kellotaajuutta. Laite on nopeudeltaan yli 2 kertaa nopeampi kuin edeltäjänsä. Pelkästään jo Quadrant-testissä HTC Onen yli 12000 tulokset (sama prosessori) näyttävät Snapdragon 600:n tehon vs. SGS3:n 5500:n pisteet. Samaa näyttävät monet muut testit.
Kellotaajuutta ei voi verrata, koska laitteissa on täysin eri järjestelmäpiirikin. Tuskin vertailet jotain 3,2 GHz Core2Duo-prosessoriakaan 3,2 GHz Core i7:ään päittäin? Välissä on kuitenkin vuosikausia kehitystyötä.
Enkä ole kyllä itse havainnut "ämpärimuovissa" mitään vikaa, kestänyt pudotuksiakin vuoden aikana jo tusinoittain ilman suojakuorta. Ei tuota voi hyvällä omallatunnolla sanoa huonolaatuiseksi materiaaliksi mitenkään. Jos takapaneelin paksuudesta puhut, niin mitä merkitystä sillä on? NFC:n pitää kuitenkin toimia sen läpi. Ikinä en ole vielä kuullut kenenkään rikkoneen takapaneelia eikä se edes irtoile, kun laitetta pudottelee.
Mutta kaikki toki kokevat laitteet eri tavalla.