Galaxy Xcover 2 on Samsungin seuraava versio kovempaa käsittelyä kestävästä älypuhelimesta. Laite on saanut pienen kasvojen kohotuksen ja jonkinmoisen päivityksen koneistoonsa.
Laitteisto ja yleistä
Uusi Xcover on niellyt neljän tuuman näytön 800×480 -tarkkuudella, 1 gigahertsin kellotaajudella toimivan Cortex-A9 -pohjaisen tuplaydinprosessorin, yhden gigatavun keskusmuistia, neljä gigatavua tallennustilaa ja ARM Mali-400 -grafiikkapiirin. Liitäntöinä on normaalit MikroSD -korttipaikka, tavallinen SIM-korttipaikka, kuulokeliitin, MikroUSB -liitin MHL-tuella ja langattomasti BT 4.0, Wi-Fi b/g/n ja normaali HSPA, mutta ei 4G:tä. GPS:n lisäksi löytyy tuki GLONASS:lle. Kamera on 5 Mpix ja pystyy ottamaan videokuvaa 720 p -tarkkuudella. Laitteen ulkomitat ovat 130,5 x 67,7 x 12 mm ja painoa on 148,5 grammaa. Akun kapasiteetti on 1700 mAh. Laite onkin monilta osin kuin vanha kunnon Galaxy S2. Laite on suunnilleen saman kokoinen kuin SGS2 pienemmästä näytöstä huolimatta, se on vain hieman paksumpi.
Testiin saadussa kappaleessa oli yksi gigatavu tallennustilaa, mutta myyntiversiot ovat neljän gigatavun malleja.
Xcoverin ulkopinta on muovin ja kumin sekoitetta, josta saa hyvän otteen märkänäkin. Alarivin koti-, valikko- ja takaisin-painikkeet ovat hieman korotettuja ja ne erottuvat hyvin toisistaan ihan näppituntumalla. Oikealla sivulla on ilahduttavasti kamerapainike, joka helpottaa kameran käyttöä huomattavasti. Puhelimen salama toimii myös taskulamppuna ja sen saa kytkettyä päälle äänenvoimakkuudensäätöpainikkeesta, kunhan tämän on käynyt asetuksista säätämässä päälle.
IP67-sertifiointi tarkoittaa, että laitteen voi upottaa veteen enintään metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Näyttö on naarmutuksen kestävää lasia ja laitteen pitäisi kestää pudotus kahden metrin korkeudesta. Kestävä näyttö ei tietenkään tarkoita sitä, että sen kanssa voisi hakata nauloja seinään. Siihen käyttöön on parempiakin työkaluja, kuten vasara tai Lumiat.
Akkusuoja on ruuvattu kiinni reilulla ruuvilla, eikä se vahingossakaan pääse irtoamaan. Myös mikroSD-paikka ja SIM-korttipaikka ovat akun alla, joten niihin ei pääse ihan helpolla käsiksi, mutta ovatpa ainakin suojassa. Kuuloke- ja USB-liitäntää suojaavat tukevanoloiset suojapalikat, jotka ovat kertaluokkaa luotettavamman oloisia kuin edellisessä Xcoverissa.
httpvh://youtu.be/WmgpuBWaeNc
Xcoverin budjettimallisuus näkyy sekä myyntipakkauksessa että ohjelmistopaketissa. Pakkauksen mukana ei tule SD-korttia, eikä kuulokkeita. Sovelluspuolella Samsungin omien ja Googlen perussovellusten lisäksi ainoa mukana tuleva ohjelma on sporttinen Cardio Trainer, joka on simppeli, mutta varsin toimiva ohjelma kuntoilun seurantaan. Polaris Office on viewer-versio, jolla voi näyttää dokumentteja.
Käyttö
Käyttöönotto on helppoa toisesta Samsungin laitteesta. Asennusohjelma kopioi kontaktit ja palautti tekstiviestit ja uusi vempele oli käytössä noin vartissa. Hermoja riepoi ainoastaan hieman se, että Googlen kaksivaiheinen tunnistus on käyttökelvoton asentaessa, koska tekstiviesteihin ei pääse käsiksi asennusohjelmasta. Mutta se ei ole varsinaisesti Samsungin ongelma.
Käyttöliittymänä on muista Samsungin laitteista tuttu Touchwiz 5.0. Tämä nykyinen sukupolvi alkaa olla jo varsin käytettävä, koska tässä kahden viikon testijakson aikana mielessä kävi vain muutaman kerran asentaa jokin muu launcher. Uudelle käyttäjälle Android 4.2 -version visuaaliset toiminta-avusteet ovat mainioita ja ne löytyvät myös Samsungin omista toiminnoista. Vanhemmille ihmisille mukava ominaisuus on ns. helppokäyttötoiminto, jolla fonttikokoa saa nostettua reippaasti ja oletuksena keskeiset sovellukset ja asetukset on aseteltu parille työpöydälle selkeiksi kokoelmiksi.
Laite sisältää isommista malleista tutun Premium Pack -sovellusvalikoiman. Käyttökelpoisin osa Xcoverissa oli Sivuapuri (Page Buddy) -ohjelma, joka aktivoituu laiteaktiviteeteista. Kun laitteeseen lyö kuulokkeet kiinni, ilmestyy käyttöön uusi työpöytä, jolle voi asetella mediatoisto-widgettejään ja muita ikoneita. Sovellusrivillä näytetään jonkinmoisen arvauksen perusteella sopivimmat sovellukset.
Kahden viikon testijakson aikana puhelin oli normaalissa käytössä Galaxy S2:n sijaan, eikä entistä laitetta tullut lainkaan ikävä. XCover on tehoiltaan lähestulkoon identtinen. Joissakin tapauksissa laite miettii sovellusten avaamista kummallisen kauan, sillä välin kun SGS2 on jo avannut näytölle vähintään splash-ikkunan. Xcoveriin olisi helpolla mahtunut suurempikin akku, mutta nykyiselläänkin akkukesto on ihan ok luokkaa. Toisin kuin SGS2:lla Jelly Bean -päivityksen jälkeen, Xcoverilla pärjää lähes kaksi päivää minulle tavallisella käytöllä. Eli surffaamista, musiikin toistamista Spotifysta, normaali SoMe-setti käytössä (Facebook, Foursquare, Twitter, Google+) ja lisäksi vielä jonkin verran lukemista Kindlella tai vastaavalla ja satunnaisesti pelaamista.
Puhelimen ääriolotestit tehtiin hyvin kevyesti. Dippaus kevätkylmään lammikkoon tai viiden litran kattilaan eivät järkyttäneet vehjettä lainkaan. Muutama tahaton tiputus rinnan korkeudelta ei myöskään jättänyt mitään jälkeä laitteeseen. SGS2:ta suurempi paino ei tunnu käytännössä missään ja Xcover on paksuudestaan huolimatta paremman kokoinen ja tuntuu kädessä mukavalta (hansikkaan numero on 12). Ainoa ongelma on, että kosteana kapasitiivinen näyttö tekee vähän mitä sattuu, joten kosteissa paikoissa seikkailevan kannattaa pitää näppäinlukko päällä.
Suorituskyky
Suorituskyky testattiin seuraavilla sovelluksilla:
Testisovellus | Tulos |
Quadrant | 3031 |
Vellamo Metal | 379 |
Vellamo HTML5 | 1376 |
Epic Citadel: Keskiarvoinen FPS | 36 |
Basemark Taji | 17,32 |
Basemark GUI Onscreen | 42,65 |
Basemark GUI Offscreen | 21,73 |
Basemark X Onscreen | 3,77 |
Basemark X Offscreen | 0,89 |
AnTuTu | 6995 |
3DMark Ice Storm | 1675 |
3DMark Ice Storm Extreme | 835 |
AnTuTu Battery Tester | 596 |
Käytännön toimissa Xcover 2 mietti aina hetken sovellusten avaamista, kun taas esimerkiksi SGS2 avasi samat sovellukset silmänräpäyksessä. Lisäksi ruudunpäivitys nyki joissakin simppeleissäkin peleissä, kuten Plants vs. Zombiessa. Nämä eivät kuitenkaan olleet millään tavoin käyttöä estäviä ongelmia, sillä sovellukset toimivat järjellisesti kerran käynnistyttyään. Ero vain on hämmentävä, sillä synteettisten suorituskykymittareiden mukaan mitään älytöntä eroa ei käytännössäkään suorituskyvyssä pitäisi olla.
Kamera
Kamera on hyvä olla olemassa; 5 Mpix takakamera on hyvässä valossa aivan kelvollinen. Kuvilla ei ehkä voiteta palkintoja, mutta valkotasapaino on melkein aina kunnossa ja kuvat ovat rauhallisia, eivätkä millään tavoin ylisaturoituneita, kuten useasti kännykkäkuvat ovat. Kuvat ovat ennemminkin valjuja ja toisaalta vaaleat kohdat palavat helposti puhki. Kyllä tämä kama Instagramiin kelpaa. Etukamera on VGA-tasoinen ja kelpaa sellaisenaan Skypeilyyn.
Kameralla pitäisi myös pystyä ottamaan kuvia veden alla, mutta tämä jäi kokeilematta.
Hämärässä ja etenkin pimeässä kamera on mielestäni lähestulkoon käyttökelvoton. Tarkentaminen on hankalaa ja jo pienikin hämäryys tekee kuvista hyvin rakeisia. Salamasta ei ole merkittävää iloa. Otetut testikuvat eivät ole nekään kovin kaksisia (kirjoittaja syyttää järkyttävää flunssaa) ja jollakin tavalla natrium-lamput onnistuvat sotkemaan kameraparan lopullisesti. Salaman kanssa raamiin saa nyt jotakin tarttumaan, jos pakko on.
Kamerassa on suoraan panoraamatoiminto, joka on oikein helppokäyttöinen. Räpätään vain ensimmäinen kuva ja sen jälkeen etsinnäytössä näkyy rajat, mihin kohtaan pitää kohdistaa uudelleen ja kamera ottaa kuvan automaattisesti. Tulos sitten on hieman erikoinen.
Video on kuin kamerakin; valoisassa saadaan ihan niin ok kuvaa kuin käsivaralta nyt voi saada. Ilman vakainta tärinä on huomattavaa ja näkyvissä on selvää nykimistä, etenkin panoroidessa. Puolipimeässä videolla ei tehnyt mitään, mutta se nyt oli oletettavissakin.
Videot:
httpvh://youtu.be/msI_vztP8Q4
httpvh://youtu.be/aYD1UOBfutw
Yhteenveto
Galaxy Xcover 2 on erittäin kelvollinen peruspuhelin. Se on kestävä, riittävän tehokas tyypilliseen älypuhelinkäyttöön ja akkukesto on vähintäänkin siedettävä. Huipputeho esimerkiksi peleissä jättää toivomisen varaa, mutta hintaluokassa se tuskin on suurempia ongelmia. Puhelinta ostaessaan pitää sitten varautua ostamaan myös kuulokkeet ja MikroSD-kortti, mutta niin sitä joutuisi muutenkin tekemään.
Hyvää:
- hyvä tuntuma, puhelimesta saa hyvän otteen märkänäkin
- kestävyys
- erillinen kameranappi
- tasapainoinen all-around -laite
Huonoa:
- tahmaisuus sovelluksia avatessa
- GPUn tahmeus joissakin peleissä
- budjettimaisuus
- akun suhteellisen pieni kapasiteetti
Laitteen hinta on noin 275 euroa.
Voimme hyvillä mielin suositella tätä puhelinta, sillä kestävyys yhdistettynä halpaan hintaan tekevät tästä mielenkiintoisen peruspuhelimen jokaiseen taskuun.
Galleria
Lue kommentit (28)
Huomasiko taustamelun suodattavan mikin puuttumista käytännössä (tuliko vastapuolelta palautetta / kysyttiinkö edes)? Entä miten muutoin toimi _puhelimena_?
No enhän mä mitään puhelimia käytä. Mutta muutaman puhelun perusteella ei tullut mitään kommenttia, enkä huomannut merkittävää eroa SGS2:een. Toisaalta en myöskään puhu meluisissa paikoissa, sillä omien korvien taustamelun suodatus on aika alkeellista.
Asiallisen oloinen puhelin. Ei turhilla ominaisuuksilla pilattu. Juuri sellainen jota patikkamatkalla voisi ajatella käyttävän. Eihän siellä metsässä nimittäin tarvita mitään huippuominaisuuksia vaan kestävyyttä vaan asiallisilla ja välttämättömillä toiminnoilla varustettua puhelinta. Toki näitä varmaankin ostetaan teineille sillä ajatuksella että saadaan sopivan hintainen ja kestävä puhelin. Eivät voikkaan teinit enää "unohtaa" puhelinta farkkujen taskuun kun ne menevät pesukoneeseen. Hieno puhelin!
Minullakin tuo kokonaistallennustila on 1,08Gt. Onko mua huijattu?
Ei sitä muistia ole myyntiversiossakaan yhtään enempää. Hieman haiskahtaa kyllä kuluttajien huijaamiselta.
- Mihin perustuu väite "laitteen pitäisi kestää pudotus kahden metrin korkeudesta"? Samsungin sivulla tuotekuvauksessa ei puhuta mielestäni mitään iskunkestävyydestä, ja monet käyttäjät ovatkin kertoneet että lasi on hajonnut pienistäkin iskuista jos puhelin on tippunut esim. kivikkoon.
- Laitteessa on muistia sen 4GB mutta käyttäjän käyttöön sitä jää reilu giga.
Ei edes kivet ole kaiken kestäviä, nekin menevät halki kun hakkaa tarpeeksi. 2m pudotuskorkeus oli Samsungin omissa tiedotteissa kun laite julkaistiin MWC-messujen aikaan keväällä, todennäköisesti ovat takuupalautuskierteitä / oikeusjuttuja välttääkseen poistaneet tiedon sivustoltaan.
Laitteen sisäistä tallennustilaa tosiaan on 4Gt, valitettasti vain reilu giga on käyttäjän käytettävissä. vajaa 3gigaa haukataan käyttöjärjestelmälle ja esiasennetuille sovelluksille, kuten myös isommissa veljissä. SGS4:ssa tämä on kans hieman surkeaa sillä 16Gt versiosta on pyöreät 9gt käytettävissä.
Kun jäisi edes se reilu giga, kuten artikkelin kuvasta näkee niin Samsungin sovellukset haukkaavat osan tuosta 1,08 gigasta. Kun asensin omat tarpeelliset sovellukset, niin tilaa jäi 500mt. Eli tätä luuria ei voi loppusijoittaa lasten pelipuhelimeksi. Tietysti kikkailemalla sovellukset saisi muistikortille, mutta se on asia erikseen.
Valitettavasti sovelluksia ei pysty tallentamaan muistikortille.
Tämä on valitettava puute puhelimessa.
Ainoastaan kuvat voi kameran asetuksista säätää tallentumaan muistikortille.
Onkohan tuohon sovellusten tallentamiseen sd-kortille luvassa muutosta? Jos olen oikein ymmärtänyt niin tämä olisi samsungin puolesta estetty Kyseisen puhelimen androidissa, mikä on todella huono, koska sisäinen 1Gt ei riitä hyötykäytössä yhtään mihinkään...
Laitteessa on 4GB-flash muistia, mutta /data-partition koko on tuo näkyvä ~1GB. Muuta tilaa vievät /system ja /cache -partitiot. Omalla S3:lla system on ~1.5GB ja cache ~1GB.
Itellä puhelin lentänyt, vaikka minne ja tippunut monia kertoja. Yhä on kunnossa, lasissa pieni pinta naarmu.
Muisti puhelimesta aina loppu, vain 3 sovellusta olen ladannut: Youtube, Akku ja Whatsapp.
Joskus puhelin lagii, akku vaihdettu, koska ei herännyt sen jälkeen kun oli akku loppunut.
Iteltäni lähtenyt läpyskät suojaamasta kuuloke ja laturipaikkoja joten ei siitä ollut kauheesti iloa että ois veden alla voinut kuvata, ja nyt puhelin ei olekkaan vedenkestävä.
Kamera ei ole kovin hyvälaatuinen.
Ihan hyvin on siis muuten kestänyt.
Tuliko GPS:n toimintaa testattua tarkemmin?
En huomannut eroa SGS2:een. Värkki sai fixin yllättävän nopeasti ja testilenkillä mukana tulleen softan kanssa toimi ihan siinä missä SGS2:kin.
Ilmeisesti tässäkään versiossa ei ole mitään mihin saisi kiinnitettyä joko itsensä tai kellukkeen? Tallennustilan lisäksi tuo on suurimpia havaitsemiani puutteita galaxy xcovereissa... jopa SGS2 omaa jonkilaisen lenkin mihin saa pujotettua edes langan... Taidan siis odotella sellaista versiota josta lenkki löytyy :D
Xperia Go:sta ja Activesta ainakin löytyy moiset.
Kyllä XCover 2:sta löytyy kiinnityspaikka esimerkiksi kaulanarulle, puhelimen vasemmassa yläkulmassa on pieni reikä josta voi lenkin ujuttaa sisään ja tapin ympäri (kyseinen operaatio ei onnistu takakuoren ollessa paikallaan). Reikä ei muistuta perinteistä ranne/kaulanarun kiinnityslenkiltä joten se jää helposti huomaamatta - itsekin luulin sitä alkuun kaiuttimen aukoksi mutta rupesin miettimään että kaiutinhan on puhelimen takapuolella, miksi kyljessä olisi sille erillinen (ja erilainen) aukko... Tappi on muovia ja näyttää ohuelta muttei taivu oikeastaan lainkaan mitä vähän ruuvitaltalla sitä koitin väännellä, että kyllä se varmaan puhelimen painon kestää mutta henkeäni en kyllä sen varaan laskisi.
Kyllä xcover 2 versiossa on reikä josta voi pujottaa "lanka"lenkin!
Puhelimen hintaan nähden hyvä ja käypä peli. Muistin määrä on tosiaan naurettavan pieni eli se 1 giga mutta onneksi tuon rajoituksen voi kiertää ja tällöin puhelimesta todellakin saa enemmän irti kuin hinta edellyttäisi. Entisenä nokian puhelimen käyttäjänä oli suuri kynnys siirtyä androidiin mutta se kannatti ja olen tyytyväinen. Nykyisissä eri mallien älypuhelimissa on hyvät ja huonot puolensa joiden merkitystä joko suurennellaan tai pienennellään käyttäjien mukaisesti mutta android on minulle hyvä vaihtoehto jota suosittelen kokeiltavaksi.
Miten ne sais kierrettyä että sais lisämuistia??
Missä mahtaa olla vika puhelimessani (Samsung xcover 2) kun kaverit ei välillä kuule puhettani vaikka minä kuulen heidät. Onko maanantai painos vai mikä? Onko kellään tietoja tästä ongelmasta?
Puhelin on jo ollut huollossa kaksi kertaa ja nyt sain uuden mutta sama jatkuu.
samoja vikoja ei kuulu kaveri kun soittaa 5 krtaa huollossa
sit tul uus kampe toimii viel ?????????????? onnnea