Saimme testiimme Huawein uusimman tulokkaan, maailman ohuimmaksi puhelimeksi julistautuneen, Ascend P6:n. Laite tarjoaa paperilla huimaa tehoa lyömättömään hintaan. Laitteen piirun verran yli 6 mm paksuun runkoon on nimittäin saatu ahdettua 350 € hintaan 1,5 GHz neliydinprosessori, 2 gigatavua keskusmuistia, 8 Mpix pääkameran, 5 Mpix webcam, 720p-resoluution näytön, 8 gigatavua tallennustilaa.
P6 kopioi sangen röyhkeästi omenaleirin sieluntuotosta ja pois lukien pyöristetty alareuna, on laite oikeastaan todella röyhkeä kopio iPhonesta. Etupuolta koristaa kuitenkin 4,7-tuumainen 1280×720-resoluution näyttö, jonka yläreunasta löytyy 5 megapikselin webcam.
Varsinkin vasemman reunan antennilovi aiheuttaa kovan dejavu:n Apple-tuotteisiin, ja samassa reunassa on laitteen alareunaan sijoitettu 3,5 mm kuulokeliitäntä, joka on ainakin itselleni hieman hankalassa paikassa ja tiellä, kun puhelinta käytetään kuulokkeet kiinnitettynä.
Laite on kuitenkin huomattavasti ohuempi ja saa mm. Nexus 4:n näyttämään aikamoiselta paksukaiselta.
Latausliittimen Huawei on siirtänyt laitteen yläreunaan, joka sekään ei ole optimaalisin paikka mikrousb-liittimelle.
Kaikki muu onkin sitten oikeassa reunassa, josta löytyvät virtapainike, äänenvoimakkuudensäätöpainike ja kelkat MikroSD ja SIM-korteille.
Takakannesta löytyy 8 Mpix pääkamera ja tämän alta myös taskulamppuna toimiva LED-salama.
Puhelimen käynnistyksessä lävähtää ruudulle Huawein EmotionUI-työpöytäsovellus, jonka tekemiseen on käytetty myös suomalaista osaamista.
Erityistä kiroilua EmotionUI:ssa itselleni aiheutti nykimisen lisäksi se, että Huawei on suuressa viisaudessaan poistanut niinkin keskinäisen osan Android-käyttöliittymää kuin sovellusvalikon. Tämä Nokialta potkitun insinööritaidon tuottamaa älyratkaisua Huawei perustelee sillä, että heidän R&D-osastonsa on todennut, että puhelinta on hyvä käyttää ja että yksinoikeudella puhelimen ottava Elisan iPhoneja ja Lumioita käyttävä markkinointitiimi oli tykännyt kyseisestä ominaisuudesta. Valitettavasti ratkaisu on sekä hölmö että kömpelö, sillä nyt kaikki asennettavat sovellukset tulevat työpöydille joita on maksimissaan yhdeksän. Puhelimen 4×4-kuvakeruudukolla sovelluksien maksimimäärä on 144, ja tätä määrää vähentävät tietenkin widgetit. Sovelluksia saa toki enemmänkin laittamalla niitä kansioihin, mutta ratkaisu on kokonaisuudessaan sellainen, että se saa vaihtamaan EmotionUI:n hetkessä johonkin muuhun työpöytäsovellukseen.
EmotionUI tuo onneksi tulleessaan myös useampia näppäriä ominaisuuksia, yksi näistä on varsinkin Symbianista Androidiin vaihtaville miellyttävä tuki profiileille.
Profiileja voi myös muokata haluamikseen profiilieditorin avulla.
Huawei on panostanut myös vahvasti silmäkarkkiin ja EmotionUI:n mukana tuleekin useampi eri teema ja teemaeditori jossa eri teemojen ominaisuuksia voi vaihtaa ristiin (lukkoruutu, ikonien teema, työpöydän vieritysefekti jne), joten ulkonäöllisesti löytyy EmotionUI:ssa jokaiselle jotakin.
Kuriositeettina Huawei on lisännyt EmotionUI:hin mahdollisuuden työpöydän taustakuvan vaihtoon joko ajastettuna tai heilauttamalla puhelinta.
Ilmoitusalueen pikanäppäimet ovat myös mukana ja näiden järjestys on tietenkin nykytrendin mukaisesti muokattavissa.
Herkuilla on kuitenkin hintansa ja vaikka EmotionUI onkin miellyttävän näköinen ja loppuun viilattu, on tämä valitettavasti myös raskas. Ascendin prosessori tuntui kakistelevan sen painon alla ja varsinkin työpöydän vierittäminen nyki silmin nähtävästi. Tämä siitäkin huolimatta, että puhelimessa on 2 gigatavua muistia ja uusimpiin lukeutuva työpöydän grafiikkakiihdystä tukeva Androidin 4.2.2-versio.
Testasimme P6:tta myös ilmaisella Apex-työpöytäsovelluksella, joka poisti kerralla kaikki nykimiset puhelimen työpöydiltä, vaikka ruudunvaihtoefektinä oli sama kuin EmotionUI:ssa, joten puhelimen prosessorin tehot eivät olleet syypää laitteen tökkimisiin. Samalla saimme myös ohjelmistovalikon takaisin puhelimeen. Puhelin itse asiassa muuttui aivan eri laitteeksi, sillä nopeusero EmotionUI:n ja Apexin välillä oli kuin olisi verrannut mopo- ja urheiluautoa keskenään. Tämä on valitettavasti arkea lähes jokaisen valmistajan omassa työpöytäsovelluksessa.
Huawei ansaitsee kiitosta myös muutamasta hyvästä oivalluksesta joista ensimmäinen on kalliimmista lippulaivapuhelimista tuttu käsine-tila jolla puhelinta on mahdollista käyttää talvella hanskat kädessä.
Tykästyin myös Huawein omaan tietoturvakeskukseen, jolla on mahdollista sallia tai evätä oikeuksia sovelluksilta. Varsinkin foliokypäräisimmät ostajat tulevat arvostamaan mahdollisuutta kieltää esimerkiksi sijaintitietojen luovuttamisen tai kameran käyttämisen sovelluskohtaisesti.
Kiitosta ansaitsee myös mukaan pakattu varmuuskopiointityökalu, joka mahdollistaa jopa sovelluksien tietojen varmuuskopioinnin muistikortille.
Puhelimen oudompi feature on näytön värilämpötilansäätöasetus, joka ei kuitenkaan kerro lämpötilaa Kelvineinä, joten ominaisuus jää lähinnä kuriositeetiksi.
Huawei on lisännyt mukaan virranhallintakeskuksen, joka vastaa pitkälti jo aikaisemmin Sony Xperia Z:ssa nähtyä.
Sovelluspuolella ei yllätyksiä tarjoilla ja mukana ovat Selain, Kamera, Galleria, Musiikki-soitin, Sähköposti, Kello, Kalenteri, Tiedostonhallinta, Sää, Taskulamppu, Laskin, Ääninauhuri, Muistikirja, DLNA-yhteysohjelma, äänikomennot ja FM-radio. Googlen vakiosovelluksista mukana ovat Videoeditori, Google Maps, Gmail, Google+, Navigointi, Chrome, Play-musiikki, Hangout, YouTube ja Puhehaku.
Edellämainittujen lisäksi mukana on myös Polaris Officen täysversio joten office-dokumenttien editointi ja lukeminen onnistuu myös tienpäällä.
Esiasennettuna tulee myös Huawein tilaama versio jo jokusen vuoden vanhasta Riptide GP-pelistä, joka eroaa markettiversiosta lähinnä sillä, että pelin sisäiset mainostaulut näyttävät Huawei-logoa. Huawei on varmasti ajatellut Riptiden olevan hyvä demo puhelimen tehoista, mutta valitettavasti se on hyvä demo siitä missä Ascendin 350 euron hinta tulee selvästi esille. Peli on kaukana siitä sulavuudesta mihin on totuttu muissa neliydinlaitteissa ja surkeaksi asian tekee sen, että peli nyki Ascendilla jopa enemmän kuin puolta halvemmassa HP Slate 7 -tabletissa.
Nykiminen ei sikäli ole ihme, sillä vaikka Huawein käyttämä neliydinprosessori on tehokas raakalaskennassa, sen grafiikkapiirin potku on samalla tasolla kuin parivuotta vanhojen Android-laitteiden ja tämä valitettavasti näkyy varsinkin pelitehossa. Ascend repikin nämä tulokset nopeustesteistämme:
Quadrant: 5165p
Vellamo Metal: 413 p
Vellamo HTML5: 1472 p
Basemark Taji: 30,59 FPS
Basemark GUI Onscreen: 47,63985 FPS
Basemark GUI Offscreen: 153,7845 FPS
Basemark X On-Screen: 2,658 FPS
Basemark X Off-screen: 1,247 FPS
AnTuTu: 8358 p
3DMark Ice Storm: 2905 p
3DMark Ice Storm Extreme: 1582 p
Epic Citadel: 19,2 (1200×720)
Puhelimessa on 8 gigatavua tallennustilaa, josta käytettävissä on n. 4 gigatavua, joten puhelimen ostajan kannattaa ostaa kaveriksi mikroSD-kortti.
Huawei on lisännyt kameraan myös pari omaa niksiä, näistä ensimmäinen on “kauneus-filtteri” tai kuten me toimituksessa sitä kutsumme “pissis-filtterin” voimakkuuden portaaton säätö. Huawein ajatuksena on että 5 Mpix webcamia käyttäessä voivat puberteetin “kukoistuksessa” olevat tytöt ja pojat välttää turhan airburshaamisen photoshopissa.
Toinen, mutta huomattavasti käytännöllisempi feature, on liikkuvaan kohteeseen lukitettava automaattitarkennus. Tämä on näppärä lisä varsinkin nopeasti liikkuvia kohteita kuten lapsia tai eläimiä kuvattaessa.
httpvh://youtu.be/jGKQFzupaxY
Kamera kuvaa tietenkin 1080p-resoluutioista videota. HDR-videota kuvattaessa on tyytyminen maltillisempaan 720p-resoluutioon.
Huawei P6 on todella ristiriitainen puhelin; se yrittää olla aivan liikaa kaikkea, ja se haluaisi istua samassa pöydässä Xperia Z:n, HTC Onen ja Samsung Galaxy S4:n kanssa. Se myös pyrkii viestittämään itsestään, että teknisesti se on samaa sarjaa, vaikka todellisuudessa tehojen suhteen jäädään kauaksi lippulaivoista. Myös omituiset käyttöliittymän design-ratkaisut ja käyttöliittymän raskaus prosessorin tehoon nähden ovat ikäviä puolia kokonaisvaltaisesti. Onneksi näitä kuitenkin kompensoi hinta ja n. 350 € puhelimeksi on laite kiistattomasti hintaluokkansa parhaimmistoon kuuluva puhelin, lippulaivojen kaatajaksi siitä ei kuitenkaan ole.
Uusimmat kommentit