Samsung julkaisi syyskuussa avauksensa ns. puettavan elektroniikan markkinarakoon, Samsung Galaxy Gear -älykellon. Olen kantanut sitä nyt vajaan kuukauden ranteessani ja alla ajatuksiani laitteesta.
Ironisesti Gear-kello on Samsungin mobiililaitteeksi todella laadukkaasti rakennettu ja 1,6 tuuman näyttöä ympäröi oikeasta alumiinista tehty runko. Näytön päällä oleva lasi on pyöristetty kulkemaan rungon mukaisesti, tuomaan lisää yhtenäisyyden tunnetta ja laadukkuutta. Näyttö on varustettu 320×320-resoluutiolla, joka pienen fyysisen koon ansiosta tuo miltei ”Retina” -tason 277 PPI:n tarkuuden.
Laitteen ainoa toimintopainike löytyy sen oikeasta kyljestä, joka toimii sekä virta- että kotipainikkeena.
Kellon rannekkeesta löytyy 1,9 megapikselin taustavalaistulla kennolla varustettu automaattitarkentava kamera, joka kykenee kuvaamaan myös 720p-tason HD-videoita.
Rannekkeen lukitukseen on yhdistetty kädet vapaana -toiminnon kaiutin, jota varten laitteesta löytyy myös kaksi mikrofonia taustamelun aktiivisella vaimennuksella.
Itse kello on todella hyvän tuntuinen ja miellyttävä ainakin omaan ranteeseeni, mutta ennen ostopäätöstä suosittelen silti käymistä esimerkiksi Aikatalon Samsungin lippulaivaliikkeessä ja rannekkeen testaamista omaan ranteeseen.
Raudallisesti ainoa hölmöys on tapa, jolla Gear -ladataan; laitteen latauspinnit ovat kello-osan alapuolella. Pinnejä varten laitteen paketissa tulee mukana mikroUSB-liittimellä varustettu virtalähde ja erillinen latauskotelo.
Hölmöksi koko virityksen tekee kaksi asiaa: 1) Gearin voi laittaa telakkaan molemmin päin; jos et kiinnitä huomiota tähän, voi geari jäädä lataamatta, sillä pinnit osuvat yhteen vain yhdellä tavalla. 2) koko hökötys on halvinta muovia mitä maailma päällänsä kantaa ja sitä käyttäessä ahdistaa jatkuvasti ajatus siitä, että lukkotapit tai sarana murtuvat. Olisi luullut, että Samsung olisi kyennyt tekemään sellaisen lataustelakan, johon Gear vain pudotetaan vaikka roikkumaan, hieman kelloliikkeiden esittelytelineiden tapaan ja jossa Gear lataisi vaikka langattomasti.
Plussaa tippuu kuitenkin siitä, että Gearin ollessa latauksessa kellotaulu kääntyy lataustelakan mukaisesti joten Gearin ilmoitukset ovat edelleen järkevästi käytettävissä.
Samsung on tajunnut, että kellon virtanapin räplääminen näytön päälle kytkemistä varten on aavistuksen hölmöä ja onkin lisännyt tämän takia Geariin asennontunnistuksen, jonka avulla ruutu käynnistetään automaattisesti silloin kun kello on asennossa, jossa taulua katsottaisiin normaalisti. Ominaisuus toimi pääsääntöisesti hyvin, mutta esimerkiksi autolla ajaessa ratin kääntö tulkittiin usein väärin ja näyttö aukesi turhaan. Toiminto on mahdollista kytkeä pois päältä, mutta tällöin ruudun saa auki vain virtanäppäintä painamalla.
httpvh://youtu.be/iEETGbcmSws
Gearin valikoissa liikutaan pyyhkimällä kelloruudulta oikealle tai vasemmalle. Ylhäältä alaspäin pyyhkäisy emuloi puhelimista tuttua ”takaisin”-painiketta. Edellä mainittu ele toimii kaikkialla muualla paitsi kelloruudulla, jossa tämä avaa kamerasovelluksen. Kelloruudulla alhaalta ylöspäin pyyhkäisy avaa myös puhelimen näppäimistön numeron manuaalista syöttöä varten. Äänenvoimakkuuden ja näytön kirkkauden säätö löytyy laitteesta tuplatäppäämällä näyttöä kahdella sormella.
Gearin käyttöjärjestelmänä toimii Android 4.3 ja tämän takia löytyy laitteesta myös Androidin moniajovalikko, johon on mahdollista päästä käsiksi pitämällä kahta sormea hetken ruudulla pohjassa.
Gear paritetaan puhelimen kanssa täppäämällä lataustelakassa, eikä suinkaan Gearissa itsessään olevaa NFC-tagia. Tämä käynnistää Gear Manager -sovelluksen asennuksen Android 4.3 -versiota käyttävissä Samsung-laitteissa.
Gear Manager on teknisesti se osa, joka tuo Gearin ”älykello” -määritelmään kaiken sen, mitä voidaan määrittää ”älyksi”.
Sovelluksen avulla Gearin kellotaulu on mahdollista vaihtaa mieleisekseen yhdeksästä esiasennetusta vaihtoehdosta. Tarjolla on normaalien analogisten ja digitaalisten kellotaulujen lisäksi vaihtoehtoja, jotka tuovat näytölle sään, S Health -askelmittarin, seuraavan kalenteritapaamisen, pikakuvakkeet suosituimpiin Gear-sovelluksiin ja matkakello, joka näyttää sekä kohdemaan että kotimaan ajan samaan aikaan.
Managerilla on myös mahdollista muokata Gearin päävalikon järjestystä ja poistaa valikosta sellaisia sovelluksia, joille ei ole tarvetta. Päävalikosta poistetut sovellukset jäävät kuitenkin saataville edelleen sovellusvalikon alle. Managerilla tietenkin onnistuu myös itse asennettujen sovellusten poistaminen.
Gear Managerilla on myös mahdollista etsiä kotiin hukattu Gear hakutoiminnon avulla. Vastaava toiminto löytyy tietenkin myös Gearista, jolla voidaan löytää hukattu puhelin. Tämä oli ominaisuus jota käytin itse yllättävän ahkerasti.
Niille, jotka käyttävät uteliaiden silmien poissa pitämiseksi Androidin piirtolukitusta, tarjoaa Gear nopeampaa ruudun avausta. Kun Gear havaitaan puhelimen vieressä, puhelin kytkee piirtolukon pois käytöstä. Gear toimii siis ”rauta”-tunnisteena puhelimen omistajuudesta.
Hyödyllinen ominaisuus on myös mahdollisuus asettaa haluttu sovellus aukeamaan virtanäppäimen tuplapainalluksella. Varsinkin kameraa paljon käyttäville tämä tuo mukavasti nopeutta sovelluksen aukaisuun.
Gearista löytyy myös tuki Samsungin turvallisuusominaisuuksille. Tämän avulla Gearista tulee mukana kannettava paniikkinappi, joka lähettää haluttuihin kontakteihin tekstiviestejä lokaatiotietojen kanssa.
Gear kykenee kertomaan eri sovelluksille saapuneista ilmoituksista ja lista sovelluksista ei keskity pelkkiin Samsungin sovelluksiin. Valitettavasti tämä älykellolle tärkeimpiin kuuluva ominaisuus on onnistuttu liiallisella insinööriajattelulla vesittämään aivan täysin.
Gear nimittäin osaa ilmoittaa vain, että sinulle on uusi ilmoitus sovelluksesta, mutta ei esimerkiksi ilmoituksen sisältöä. Tämä on todella surkeaa, sillä Sonyn edellisen generaation kolmanneksen hintainen älykello kykeni jo näyttämään esimerkiksi tekstiviestien sisältöä ja otsikkotietoja sähköpostiviesteistä. Samsung on sittemmin korjannut ongelman päivityksellä.
Syy tähän typeryyteen on Samsungin Gearin mukana tullut ”älykäs edelleenvälitys”-toiminto, jonka avulla ilmoituksen tultua ja tämän ollessa ruudulla, aukeaa ilmoituksen sisältö automaattisesti puhelimen ruudulle, kun puhelin nostetaan käteen. Samsung on selvästi yrittänyt tuoda tätä innovatiivista ominaisuutta esiin, valitettavasti samalla koko ilmoituksien toimivuus Gearissa on kastroitu.
Onneksi XDA:n virittelijät ovat onnistuneet tuomaan ilmoitukset Geariin niin, että näiden sisältö on luettavissa myös ruudulta. Sovelluksen nimi on ATN Manager, mutta se on vielä beta-asteella ja oireilee satunnaisesti eikä toimi aivan niin kuin pitäisi. Kehityssuunta on kuitenkin hyvä ja sovellus on ladattavissa tämän linkin takaa.
Esiasennettuina sovelluksina laitteessa tulivat puhelin, galleria, askelmittari, yhteystiedot, puhemuistio, kalenteri/agenda, mediaohjain, sekuntikello, ajastin, sää, puhelimen paikannin, kamera, puhelu- ja ilmoituslogi-keskus. Esiasennetut sovellukset toimivatkin miellyttävästi ja Samsung on saanut ne sovitettua hyvin ruudun kokoon.
S Health -pohjainen askelmittari toimii hyvin puhelimen S Healthin kanssa yhteen; data puhelimen ja kellon välillä synkronoitiin halutun aikavälin kautta. Tuntitasolla enemmän askelia kerännyt laite, puhelin tai kello voitti synkronoinnissa, joten suurin tulos huomioitiin yhteenlasketussa tuloksessa.
Mediaohjain toimi positiivisena yllätyksenä myös Spotifyn ja Google Musicin kanssa, kunhan ko. sovellukset olivat aktiivisena puhelimessa.
Gearin kiinnostavin ominaisuus eli S Voice ei valitettavasti toimi vieläkään suomen kielellä, joten Star Trek tai Ritari Ässä -fantasioiden toteuttaminen on Gearilla tehtävä englanniksi.
Valitettavasti se missä Gear sakkaa, on kolmannen osapuolten sovelluksien tuki. Gearin julkaisun yhteydessä Samsung ilmoitti yli 70 sovelluksen saapuvan laitteelle, mutta valitettavasti Gearin sovelluskaupassa ei ole saatavilla vasta kuin murto-osa tästä ja näistäkin iso osa erinäköisiä vaihtoehtoisia kellotauluja. Tuki löytyy kuitenkin jo näille tunnetuimmille sovelluksille, kuten Ebay, Vivino, TripIt, Evernote, Runkeeper, Runtastic, MyFitnessPal, Zite, Camera360, Snapchat ja Foursquare.
Lisäksi Samsung on tuonut sovelluskauppaan WatchStyler-nimisen sovelluksen, jolla onnistuu helposti oman kellotaulun luonti esimerkiksi omasta kuvasta.
Sovelluksia on tullut sovelluskauppaan nyt 1-2 viikkotahtia, joten luultavasti pikkuhiljaa tilanne parantuu. Geariin on tietenkin mahdollista virittämällä siirtää muitakin Android-sovelluksia sovelluskaupan ohitse, mutta näiden toimivuus on välillä arpapeliä ja tästä kiinnostuneet voivat siirtää katseensa XDA:n sovelluskehittäjien suuntaan.
Kuten aikaisemmin jo mainitsin, Gear on monista kilpailjoistaan poiketen on täysiverinen Android-laite ja sen ja kellossa sykkii Samsungin valmistama yksiytiminen 800 MHz suoritin, jonka rinnalla on 512 megatavua käyttömuistia. Tehot vastaavat siiis pitkälti muutaman vuoden takaisia Android-laitteita, joten potentiaalia löytyy. Tallennustilaa Gearissa on neljän gigatavun verran. Sovellukset laitteen suorituskyvystä huolimatta pyörittävät prosessori- ja dataintensiivistä osuutta puhelimessa ja synkronoivat tämän jälkeen tiedot kellolle. Syynä on akkukeston maksimointi. Gear kykenikin omassa käytössäni parhaimmillaan kahden päivän akunkestoon ja vasta nukkumaan mentäessä toisen päivän iltana alkoi Gear toivomaan pääsyä telakkaansa. Tämä on ihan kiitettävä suoritus ottaen huomioon sen, että Gearin akku on kooltaan vain 315 mAh.
Gear on IP55-sertifioitu roiskeveden ja pölyn kestävyydessä, mutta Samsung ei erityisesti mainosta tai mainitse tätä laitteen yhteydessä. Päätimme kuitenkin testata laitteen kestävyyttä käyttämällä tämän suihkussa ja laite kesti kastelun ongelmitta.
Klikkaa kuvia suurentaaksesi.
Positiivisena yllätyksenä laitteen kameran matalasta megapikselilukemasta huolimatta on yllättävän laadukas. Still-kuvien resoluutioksi tarjotaan 1392×1392 (1:1) tai 1280×960 (16:9). Kameran automaattitarkennukselle on myös kaksi eri tilaa automaattinen ja makro-tila. Salakuvaaminen on Samsungin toimesta estetty ja kameran kovaäänistä laukaisinääntä ei saa pois päältä vaikka kuinka haluaisi.
httpvh://www.youtube.com/watch?v=mRFrHrHmf5k
Videota laite kuvaa joko 720p HD-resoluutiolla (1280×720) tai 640×640 laatikkoresoluutiolla. Laatu on kuitenkin kiitettävää siihen nähden, että kyseessä on kello. Valitettavasti videoiden pituus on rajattu 15 sekunnin pätkiin akunkeston turvaamiseksi.
Gearissa on paljon potentiaalia. Valitettavasti notifikaatio-ominaisuuden totaalinen tyriminen Samsungin toimesta verottaa huomattavasti laitteen käytettävyyttä ja ajaa käyttäjän virittämään laitetta ulkoisilla sovelluksilla. Tämä on asia, jonka Samsungin olisi pitänyt apinoida kilpailijoiltaan ja onnistua ensi yrittämällä. Sovelluskaupan sovellustarjonta on pikkuhiljaa elpymässä ja nousemassa sille tasolle, mitä sen pitäisi olla, joten toinen kahdesta Gearin miinuksesta on korjaantumassa itsestään. Toivottavasti Samsung korjaa myös ilmoitukset piakkoin sovelluspäivityksellä. (EDIT: Päivitys on julkaistu)
Lue kommentit (7)
S Voice ei ymmärrä suomea, mutta eikö valikotkaan ole suomeksi? Puhelimessa oli kuitenkin hallintaohjelma suomenkielinen.
Itse olen käytellyt gearia nut kolmisen viikkoa. Mites tuossa vesitestissä kävi, huurtuiko kamera? Itse heti ensimmäisenä iltana mätin puukuorman ja kello oli ranteessa hihan sisällä. Myöhemmin kokeilin kameraa ja kuvat erityäin sumeita, kosteus oli päässyt optiikkaan. Yön yli kello oli pöydällä ja taas sai kuvia. Tosin en tiedä kuivyiko optiikkaan miten paljon töhnää kiinni. Eli kovassa hikisessä urheilusuorituksessa ei kelloa tule käyttää.
Mitens rannekkeen pituudet? Itse valitsin sen bronssin varisen Gearin .Siina hihna riittaa nippa nappa m8nun ohkasen ranteen ymparille.
Onkos tämä kello sitten yhteensopiva kaikkien Samsungin androidpuhelinten kanssa? Muutoin tuote kuulosti aikas lupaavalta.
Ei ole.
akku ei kestä enää kuin puoli päivää, kello noin 2 vuotta vanha
tietääkö kukaan mistä vois ostaa uuden akun vielä parempi jos
tietäs missä se vaihdetaan ,asun helsingissä
Hei,
Kannattaa käydä näyttämässä kelloa esimerkiksi Makkaratalossa olevassa Samsungin lippulaivaliikkeessä.