Samsungin S-sarja on päässyt jo viidenteen iteraatioonsa ja Samsungilla on ollut viimeisten sukupolvien aikana kova työ löytää balanssi muutoksien ja vanhan käyttäjäkunnan miellyttämisen välillä. Lopputuloksena on ollut ”Gadget Spammiksi” –kutsuttu ilmiö, jossa jokavuotinen S-sarja on saanut useita eri sisarversioita (Active, Zoom, Mini). S5 kuitenkin pyrkii vihdoin yhdistämään vedenkestävyyden ja premiumin yksiin kansiin ja lisäten muutaman lisätempun. Mutta riittääkö se tuomaan uutta puhtia S5:een?
Ensisilmäyksellä laite näyttää pitkälti samalta kuin edelliset pari sukupolvea S-sarjaa. Onneksi lähemmällä tarkastelulla on kuitenkin huomattavissa, ettei Samsung ole julkaissut ”taas samaa puhelinta”, vaan muotoilussa on otettu S-sarjan sijasta enemmänkin viitteitä Note 3:ta. Tämä näkyy siinä, että laitteen muotoilu on muuttunut jälleen astetta symmetrisemmäksi ja kulmien kaarevuutta on vähennetty. Tämä on tehty pääsääntöisesti siksi, että SGS5 tekee muotoilunsa avulla saman tempun kuin Note 3 ja miltei saman kokoiseen laitteeseen, kuin edeltäjänsä oli, on saatu mahdutettua 5,1 tuuman näyttö entisen 4,9 tuuman sijaan. Galaxy S5 on kuitenkin edeltäjäänsä sentin pidempi, joka kannattaa huomioida puhelinta vaihtaessa.
Näytön resoluutio on sama 1280×1920, kuin mikä oli edeltäjissäkin, mutta näytön kirkautta on kuitenkin nostettu 500cd/m2 tasolle ulkoilmassa, joten näytöstä saa selvää myös kirkkaassa auringonpaisteessa.
Samsung on myös ensimmäistä kertaa S-sarjassa päättänyt vaihtaa oman näppäinasettelunsa lähemmäksi Googlen asettamaa standardia ja Menu-painike on saanut väistyä moniajopainikkeen tieltä. Kotinäppäimen pitkään pohjassa pitäminen avaa taasen Google Now:n Samsungin oman S Finderin sijaan. Kotinäppäin toimii myös sormenjälkiskannerina, mutta tästä lisää hieman tuonnempana.
Latausliittimenä toimii Note 3:ta tuttu MikroUSB 3.0, joka on kuitenkin suojattu luukulla S4 Activesta tutun IP67-suojaluokituksen vuoksi.
Tämä tarkoittaa sitä, että laite kestää veteen upottamista jopa 30 minuutin ajan ja työmaalla ei tarvitse pelätä rakennuspölyn pilaavan puhelinta, kunhan vain takakansi on kunnolla kiinni ja luukut suljettu.
Takakansi on saanut uuden keinonahkaisen tekstuurin, joka muistuttaa etäisesti hieman laastaria, mutta tuntuu kuitenkin hyvältä ja lisää pitoa. Huomattavaa on, että värivaihtoehdot vaikuttavat takakannen liukkauteen ja mikäli haluaa enemmän pitoa kannattaa välttää valkoista mallia, joka on värivaihtoehdoista liukkain.
Takakannesta löytyvät myös 16 megapikselin kennolla varustettu kamera ja tämän alta salama, jonka kanssa saman aukon jakaa puhelimeen integroidun sykemittarin sensori.
Yläreunasta löytyvät kuulokeliitäntä ja tämän vierestä kaukosäädintoiminnon infrapunalähetin.
Suurimmat muutokset löytyvät laitteesta kuitenkin käyttöjärjestelmän puolelta. Samsung on päättänyt nykyaikaistaa TouchWiz –käyttöliittymänsä ulkoasua nykytrendin mukaisesti ”litteämmäksi”. Samsung on samalla selvästi myös muokannut TouchWizin toimintaa konepellin alta ja SGS5:n mukana tuleva versio on selvästi nopein ja sulavin iteraatio tähän asti. Vaikka puhelimessa on vain 2 gigatavua muistia, tuntui Galaxy S5 selvästi Note 3 ja Galaxy S4 sisariaan sutjakaammalta.
Kuten jo aikaisemmin mainitsin, niin näppäimet ovat vihdoin ”Googlen”-asettelussa, ja toisin kuin edeltäjät, nämä käyttävät myös Google-sovelluksia. Tämä ei ole kuitenkaan ainoa tämän tapainen muutos, sillä Samsung on selvästi pyrkinyt poistamaan ”turhaa rasvaa” Touchwizistä ja tämä näkyy siinä, että Samsungin omat päällekkäiset sovellukset ovat käytännössä kaikki kadonneet muutamaa ymmärrettävää poikkeusta lukuun ottamatta.
”Rasvan” vähentäminen on mennyt jopa niin pitkälle, että Samsung on poistanut kamera-sovelluksesta myös vanhoista malleista tuttuja kuvaustiloja, ja nämä on nyt asennettava halutessaan Samsung Apps –kaupan kautta. Muutos lisää vapaata tilaa, mutta on osittain kyseenalainen.
Samsung on myös päättänyt tuoda oman ”litteän” ulkoasunsa myös asetusvalikkoon ja Androidin vakiona oleva luettelonäkymä tai Samsungin oma välilehtinäkymä on saanut väistyä isoilla ikoneilla varustetun ruudukon tiellä. Edellä mainitut ovat kuitenkin olemassa ja kytkettävissä päälle niitä varten, jotka ovat täysin hukassa uudessa valikossa (kuten allekirjoittanut).
Mielenkiintoisena uutuutena tuo S5 mukanaan lataustehostimen, joka mahdollistaa isojen tiedostojen lataamisen niin, että puhelin käyttää samanaikaisesti sekä LTE että Wifi-verkkoa, mahdollistaen teoriassa nopeamman latauksen tiedostolle. Hölmösti ominaisuutta ei voi käyttää esimerkiksi Play-kaupan elokuvien tai sovellusten lataamiseen.
Toinen kiinnostava uutuus on kotinäppäimeen upotettu sormenjälkitunnistin. Tätä on mahdollista käyttää näyttölukon avaamiseen, Paypal-maksuihin ja Samsung-tiliin kirjautumiseen. Hieman kummallisesti sormenjälkilukijalle on mahdollista opettaa vain kolme sormenjälkeä.
Sormenjälkitunnistusta on mahdollista käyttää myös tiedostojen piilottamiseen uteliailta silmiltä erityisen ”yksityisen tilan” –avulla. Kytkemällä tila käyttöön tulevat tilan alle määritetyt kansiot näkyviin sormenjälkitunnistuksen jälkeen. Väistämättäkin tulee mieleen käyttötarkoituksena ”digitaalinen pornopiilo”.
Samsung on myös lisännyt puhelimeen erityisen tehokkaan virransäästötilan, joka kytkee puhelimesta kaiken turhan pois päältä ja muuttaa näytön mustavalkoiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laite palaa 2000 -luvun matkapuhelinten toiminnallisuuden tasolle, mutta tämän avulla akun keston viimeiset prosentit voidaan venyttää todella pitkiksi. Varsinkin mikäli USB-lisäakku on jäänyt matkasta, voi tämä ominaisuus saada akun kestämään siihen asti kunnes laturi on taas saatavilla.
Lisäakuista puheenollen, Samsung on tuonut S5:n myötä oman alkuperäisen harkon kokoisen ja painoisen 9000 mAh lisäakkunsa rinnalle hieman Galaxy S5:ta paksummat mallit, joista toinen on erityisesti suunniteltu puvun taskuun mahtuvaksi. Mutta puhumme näistä lisää myöhemmässä artikkelissa.
Niille, joita rasittaa S5:n latauspistokkeen luukku, löytyy Samsungilta sopiva QI-lisäkuori laitteeseen, joka tekee puhelimesta hieman paksumman. Lisäetuna kuitenkin on se, että kameran linssi on tämän jälkeen paremmin suojattu esimerkiksi naarmuilta, joita pöytä voi tälle aiheuttaa.
Qi-kuoren rinnalle on Samsung tuonut myös uudelleen mutoillun QI-latausalustan, joka vie nyt työ- tai yöpöydältä huomattavasti vähemmän tilaa, kuin S4:n yhteydessä lanseerattu ”amme”.
Kuitenkin ennen kuin sivuaskellan aivan liikaa, niin palataan takaisin sovelluksiin. Samsungin laihdutusoperaatio näkyy onneksi myös sovellusvalikossa. Nyt sovellukset mahtuvat kolmelle sivulle ilman Galaxy S4:n tai Note 3:n kikkailua kansiolla. Tämä kertoo pitkälti siitä kuinka paljon päällekkäisiä sovelluksia Samsung on jättänyt asentamatta.
Esiasennettuja sovelluksia ovat Internet –selain, Galleria, Kamerasovellus, Musiikkisoitin, Videosoitin, Kello, Kalenteri, Sähköposti, Laskin, Muistio, Ääninauhuri, Tiedostonhallinta, Samsung Apps, ChatOn –pikaviestin, S Voice äänihaku, Chrome –selain, Gmail, Google+, Maps, Play-Musiikki, Play –elokuvat, Play –Kirjat, Play –pelit, Google Drive, Youtube, Kuvat, Hangouts, Google Haku, Play –Kauppa, Dropbox, Play –lehtikauppa, Flipboard -uutisovellus, Group Play -ryhmätoisto, S Note, Leikekirja, Samsung Link, SideSync –synkroinointi ja etäkäyttötyökalu, Optinen haku, S Translator –kääntäjä, Polaris Officen täysversio, WatchOn. Kuten edeltä olevasta listasta näkyy on tällä kertaa pahin softaspammaaja Google, joka omasta mielestä voisi jättää erilliset Play-sovellukset pakottamatta puhelimiin sillä luulisi, että kaikki olisi mahdollista integroida yhteen Play-sovellukseen.
Mukana on myös päivitetty versio Samsungin S Health -sovelluksesta, joka tukee tällä kertaa myös uutukaisia Gear Fit ja Gear 2 kelloja, ja toisin kuin Note 3 ja Galaxy S4:n Fitness with Gear –sovellus, kykenee tämä hyödyntämään laitteiden ominaisuuksia täysin ja pystyy esimerkiksi näyttämään esimerkiksi nauhoitetut lenkkireitit.
S Health tukee myös laiteeseen integroitua sykemittaria, joka lukee pulssin sormenpäästä. Tämä lähinnä ”gimmick”-ominaisuudeksi lisätty anturi toimii usein miten sattuu ja satunnaista pulssin lukemista lukuun ottamatta ei se tarjonnut oikein mitään iloa. Urheilukaveriksi suosittelen S5:n kaveriksi Gear Fittiä.
S Health sai myös hiljattain päivityksen, jolla sykemittarilla voi mitata omaa stressitasoa. Kuinka tieteellinen tämä mittari on, jäänee kenen tahansa veikattavaksi.
Erikoisuutena mukana on Ryhmävideokamera, jolla on mahdollista yhdistää monta S5-puhelinta yhdeksi ”studio” kokonaisuudeksi ja ryhmän päälaite toimii ns. ohjaajan penkkinä, josta voi valita mitä kameraa käytetään nauhoitukseen kulloinkin. Emme valitettavasti ajanpuutteen vuoksi päässeet testaamaan tätä mielenkiintoiselta kuulostavaa ideaa.
Puhelimen infrapuna-lähetintä varten mukana tulee kaksi erillistä sovellusta; Smart Remote ja WatchON. Kummatkin perustuvat PEEL-yrityksen kehittämään tekniikkaan ja tekevät käytännössä saman asian. Jäikin hieman hämärän peittoon, että miksi Samsung on nähnyt tarpeelliseksi asentaa kaksi samankaltaista sovellusta laitteeseen.
Kilpailijoiden laitteista siirtyville on Samsung lisännyt Smart Switch -sovelluksen, joka helpottaa datan siirtämistä laitteesta toiseen.
Ennen loppuyhteenvetoa paneudumme vielä muutamalla sanalla kameraan. Samsung on päivittänyt S5:n kameran 16 Mpix tasolle. Kamera ei ole vain parannettu lisämainos pikseleillä, vaan tähän on lisätty jatkuva HDR-kuvien ja videoiden ottaminen kiitos Samsungin valmistaman ISOCELL-pohjaisen kennon. Kennon lisäksi Samsung on parantanut kameraa tuomalla siihen vaihe-erotunnistusta käyttävän automaattitarkennuksen. Tämä mahdollistaa 0,3 s automaattitarkennuksen, joten kamera on todella nopea. Normaalivalaistuksessa laite onkin erinomainen ja pesee vanhempien sisariensa kamerat mennen tullen. Hämärässä kuitenkin erot vähenevät ja miltei katoavat. Kamera on kuitenkin paras, mitä Samsung on puhelimiinsa tähän mennessä laittanut mikäli Galaxy S Zoomia tai Galaxy K:ta ei lasketa.
Samsung on lisännyt uutena ominaisuutena jatkuvan HDR-kuvauksen lisäksi laitteeseen valikoivan tarkennuksen, jolla saadaan aikaiseksi lähikuviin syvyysefekti. Tämä varmasti miellyttää osaa kuvaajista. Valitettavasti se toimii vain 50 cm etäisyydeltä tai lähempää kuvattaviin kohteisiin ja kauempaa kuvaaville suosittelemmekin Googlen kamerasovellusta, jonka saa Play-kaupasta.
Uutena kuvaustilana on kameraan lisätty virtuaalinen esittely, jolla on helppo tehdä esimerkiksi asunnosta myyntiä varten 3D-esittelykierros. Esittely on mahdollista näyttää puhelimella virtuaalitourina tai viedä kuvina/videoina toisiin palveluihin.
Muilta osin kuvaustilat ovat tuttuja ja ne, jotka puuttuvat on – kuten aikaisemmin mainitsin – mahdollista ladata Samsung Appsista.
Unohdimme melkein; niille, joita Samsungin ruutukoot ahdistavat, on Samsung lisännyt mukaan vielä näppärän yhdenkäden käytön mahdollistavan sovelluksen, jolla ruudun voi skaalata sopivammaksi omalle kädelle.
Samsung Galaxy S5 on kokokansan puhelin, joka ei turhaanyritä kurkottaa galakseihin uusilla teknisillä innovaatioilla. Onneksi kamera ja vedenkestävyys ovat tarpeeksi isoja syitä S5:n olemassa ololle. Teknologiafanaatikkojen kannattaa kuitenkin kääntää katse pidemmälle ja odottaa Galaxy S5 ”Primen”-julkaisua ja rähmäkäpälien kannattaa odottaa kestävämmän Galaxy S5 Activen eurojulkaisua. Emme siltikään voi olla suosittelematta S5:ta niille jotka päivittävät puhelintaan uudempaan Galaxy S3:ta tai Galaxy Note 2:ta. Viimevuoden mallien omistajille ei laite tarjoa niin paljoa lisäarvoa, että päivitys olisi kannattava ja heidän kannattaa vielä odottaa.
Kokokansan älypuhelimena suosittelemme kuitenkin Galaxy S5:ta.
Lue kommentit (2)
*1080x1920 resoluutio niinkuin edeltäjänsäkkin
Kyllä Samsung Galaxy S5:ssäkin on yhä turhaa rasvaa:
http://mobile.osnews.com/story.php/27584/Dislike-for-Samsung-in-numbers/