X

Google Photos kasvoi ulos Google Plussasta, tarjoaa ilmaiseksi rajattomasti tallennustilaa

Google I/O 2015 ja julkistuksia piisaa. Yksi mielenkiintoinen on tietenkin Google Photos. Google siis huhujen ja julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaisesti julkaisi Google Photos -palvelun uuden version, joka irrotetaan Google Plussan kyljestä omaksi, itsenäiseksi osaksi Googlen tarjontaa. Kaikkia tietenkin eniten kiinnostava asia uutisessa on se, että Google tarjoaa Photos-palvelunsa kautta rajoittamattomasti tilaa kuville ja videoille. Tämä on loistava uutinen erityisesti niille, jotka synkronoivat mobiililaitteistaan kuvat Googlen pilveen.

Google Photos tarjoaa siis rajattomasti tilaa kuville ja videoille. Google kuitenkin rajoittaa ladattavien kuvatiedostojen maksimikoon 16MP ja videon 1080p muotoihin. Tämän lisäksi Google pakkaa tiedostoja niiden siirtyessä Google Photos –pilveen. Pakkauksesta huolimatta Google lupaa, että kuvanlaatu niin valokuvissa kuin videoissa säilyisi käytännöllisesti katsoen muuttumattomana. Tämä ei ehkä ole ongelma suurimmalle osalle ihmisistä, mutta valokuvaamista vakavammin harrastavien ja ammattilaisten tulee ehdottomasti ottaa tämä huomioon. Lisäksi Google Photos ei näyttäisi tukevan RAW-tiedostoja, ainakaan suoraan tietoa ei tuntunut löytyvän Google Photos Helpcenteristä. Samaan aikaan Picasan usein kysytyissä kysymyksissä mainitaan sen tukevan eri RAW-formaatteja ainakin osittain. Todennäköisesti Google pyrkii ohjaamaan RAW-kuvaavat käyttämään ns. vanhaa Photosia, jossa tila on rajattu 15 Gt ja lisää saa tietenkin ostaa.

Google Photos kilpailee käytännössä suoraan Amazonin Cloud Driven kanssa. Näistä kahdesta siis Googlen palvelu on ilmainen ja Amazonin valokuville ja videoille tarkoitettu palvelu maksaa noin 12 euroa vuodessa. Google lupaa rajattomasti tilaa kuville ja videoille, kun taas Amazon lupaa vain kuville rajattomasti tilaa ja videoille 5 Gt, ellei halua päivittää suurempaan pakettiin, jossa noin 60 eurolla vuodessa saa ladata pilveen rajattomasti mitä tahansa tiedostoja. Amazonin hinnat eivät ole päätä huimaavia, mutta Google tarjoaa ilmaiseksi valokuvien ja videoiden rajattoman tallentamisen pilveen.

Siinä missä Amazonin tarjoama palvelu on vain ja ainoastaan varasto valokuville ja videoille, Google Photos mahdollistaa kuvien helpomman jakamisen. Amazonin kautta kuvat voi myös jakaa, mutta jakaminen tehdään käytännössä näkymästä, joka vastaa perinteistä tietokoneen kansiorakenteen katselemista. Google on vienyt Google Plussassa asuneen Google Photosin jakotyökalua pykälän pidemmälle. Erityisesti mobiilisovelluksella kuvien jakaminen on vähintäänkin yhtä helppoa kuin Androidilla yleensäkin. Valitset jakamisen ja näkyville ilmestyvästä listasta haluamasi palvelun tai sovelluksen.

Google Photos tarjoaa myös mahdollisuuden luoda valokuvista ja videoista settejä, albumeita, kansioita tai ”kasoja”, joita voi sitten jakaa eteenpäin joko Google Plussassa tai jossain muussa palvelussa. Google myös lupaa, että kuvia ei tarvitse merkata tai avainsanoittaa enää ja että Google Photos sisältää haun, jolla mikä tahansa kuva on helppo löytää. Valitettavasti emme ole vielä ehtineet kokeilla palvelua kunnolla, suuremmalla kuvamäärällä, mutta asiaan palaamme kunhan muutaman tuhannen kuvan kokoelman kanssa pääsee kokeilemaan pitääkö Googlen antama tuotelupaus kutinsa. Google Photos mahdollistaa myös kuvien kevyen muokkaamisen ja filttereiden lisäämisen, eli kaikki trendikkäät ominaisuudet löytyvät nyt myös Google Photosin sovelluksista.

Loppuun voisi summata, että Google Photos sopii erityisen hyvin valokuvaajalle, joka haluaa tallentaa pilveen helposti saataville kaikki mobiililaitteilla ottamansa valokuvat. Tämän lisäksi jpeg-muotoon kuvatut pokkarilla tai muulla kevyemmällä kameralla kuvatut valokuvat ja videot voi hyvillä mielin laittaa talteen Google Photosiin, mutta jos harrastaa vakavammin valokuvausta ja haluaa RAW-tiedostoille tallennuspaikan pilvestä, kannattaa harkita joko Google Driveä ja maksullista lisätilaa tai jotain muuta tarjolla olevaa, useimmiten maksullista palvelua.

 

Lue kommentit (4)

  • Asetuksista voi valita tahtooko kuvat alkuperäisinä (käyttää Google Drive tallennustilaa) vai muokattuna (max 16 Mpx, rajattomasti). Photos tukee kokemukseni mukaan ainakin Canonin CR2 RAW formaattia.

    Photos:n ideana on organisoida kaikki Google tiliin yhdistettyjen laitteiden kuvat ja videot (jotka ovat määritelty varmuuskopioitavaksi) yhteen sijaintiin. Jos laitat kuvia driveen, löydät ne myös Photos:ta, tai jos vaihdat Google+ profiilikuvan uuteen, niin sekin löytyy Photos:ta.

    Itse käytän multimedia töihini Googlen pilvipalveluita erittäin tiiviisti. Drive synkronointia käytän kaikilla laitteilla. Pääasiassa alkuperäisten klippien/kuvien ja valmiiden luomusten organisointiin, jakamiseen sekä varmuuskopiointiin. Photos on erinomainen uudistus, joka helpottaa kuvien, sekä videoiden organisointia, sekä tärkeimpänä ominaisuutena tietenkin varmuuskopiointi itsessään. Luonnollisesti olen myöskin laajentanut Google Cloud tilaa 1Tb asti.

    • Tuo on totta, että voi valita käyttääkö Google Driveä vai PHotosia, mutta itse photos pienentää kaiken 16Mpx kokoon. OSa RAW-muodoista näyttää olevan tuettuna, samoin kuin Amazonin CloidDrivessä, mutta muutamia puuttuu. Näistä puuttuvista omalle kohdalle osuu Nikonin .NEF-tiedostot, joista valitettavasti D750 tuottamat neffit eivät tunnistu valokuviksi.

      Maksulliseen palveluun kun vaihdetaan, alkaa olla tarjolla jo todella paljon kilpailijoita joista valita itselleen se juuri parhaiten sopiva. Pelkästään "kylmänä" backuppina, ilman valokuvallisia erityisominaisuuksia, on tarjolla paljon hyviä vaihtoehtoja.

      Omalla kohdallani uusi Google Photos on tehokkaasti käytössä mobiililaitteiden ja pienten peilittömien kameroiden varastona. Tällaiseen käyttöön se sopii itselläni kuin nenä päähän ja uudistukset ovat aivan loistavia. Jo ennestään hyvä palvelu muuttui mielestäni jo loistavaksi. Silti edelleen kaikki RAW:it löytävät tiensä muualle, vaikka esimerkiksi yritykseni käyttää Google Appsia ja sitä kautta myös Google Driveä aktiivisesti.

  • Nyt unohtui Applen uusi Photos. Amazon on pelkkä varasto, kuten jutussa mainitaankin, ja Applen Photos on suora kilpailija. Applella kuvista pilveen tallennetaan täydellinen originaali ja laitteisiin jaetaan joko originaalit (vie paljon tilaa) tai pienemmät versiot (vievät vähemmän tilaa).

    Parasta Applen Kuvat-palvelussa on, että tarvittavan levytilaa voi maksaa rahalla 0,99–19,99 e / kk.

    Googlen Photos-palvelussa kuvat skannataan ja analysoidaan paikkojen, ihmisten kasvojen ja asioiden (kuten kissat ja koirat) varalta niin, että niiden perusteella käyttäjän profiilista saadaan täydellisempi ja mainostajille voidaan kaupata entistä tarkempaa dataa.

    • Apple kuvapalvelua en katso suoraksi kilpailijaksi, koska se ei ole kaikilla samoilla laitteilla saatavilla. Lisäksi Applen palvelu tekee mielestäni aivan saman kuvien tunnistuksen kuin Googlekin, ainakin Maccini tunnistaa kaikki Applen kuvapalveluun laittamieni kuvien ihmiset näppärästi. Valitettavasti käytän Applen palvelua aika vähän, koska käytössäni ei ole aktiivisesti yhtään iPhonea ja iPaditkin ovat lähinnä lasten käytössä.

      Amazon sattui mielestäni lähimmäksi sellaista palvelua, joka on mahdollisimman monella alustalla käytössä. Se taitaa olla näistä meidän molempien mainitsemista ainoa, joka toimii niin Android, iOS, OS X kuin Windows maailmoissa. Ainakaan itse en ole löytänyt tapaa, jolla saisin Applen kuvatuksiin menemään kuvat Android-laitteiltani tai Windows-puhelimistani.

      Positiivisinta tässä on se, että suuret ovat lähteneet mukaan kilpailuun ja ymmärtäneet, että valokuvia ja niiden kanssa puuhastelun helppoutta arvostaa niin tavallinen käyttäjä kuin harrastelija-valokuvaajakin. Ammattilaiselle nämä ovat osin vielä hieman vajaita ominaisuuksiltaan. Tietysti riippuen mitä muita palveluita ja miten näitä mainittuja ammattilainen käytää. ;)

      Ja tuosta Googlen tietojen keruusta. Uskoisin, että Google arvostaa kuvien suhteen sijainnin lisäksi sitä tietoa, millä laitteella ja millä asetuksilla kuvat on otettu. Aivan varmasti Google löytää tavan hyödyntää sitä tietoa millä kännykällä etelä-suomessa on eniten kuvattu ja millä kameralla+objektiivilla on Ahvenanmaalla kuvattu. Tämän lisäksi vielä se, että moniko näistä on oletettavasti turisteja, eli asuvat muualla, ja kuinka moni on paikallisia. Väittäisin, että Googlella on vielä hienommat ajatukset tuon kaiken tiedon hyödyntämiselle. Kuten myös Applellakin. ;)

Aiheeseen liittyvät artikkelit