09Saimme arvosteltavaksi Asuksen tuoreen tehotabletin 4 gigatavun muistilla ja uudella USB Type-C -liittimellä.
Laitteisto
Paketissa on itse tabletin lisäksi USB-latauskaapeli, laturi ja muutama ohjekirja.
Laitteen takareuna on muovia ja nahkajäljitelmää, jotka tuntuvat oikein mukavalta käteen. 6,6 millimetriä paksusta laitteesta saa hyvän otteen eikä kertaakaan tuntunut siltä, että laite yrittäisi karata käsistä lattian suuntaan.
Lataukseen ja tiedonsiirtoon on käytössä ensimmäinen käyttämäni USB Type-C -liitin, jonka laitteen puolelle tuleva kaapelin pää voidaan kytkeä kummin päin tahansa. USB-kaapelin toinen pää on edelleen tavallinen iso USB ja huvittavasti tämän pään kytkemistä pistorasiaan liitettävään latauspalikkaan piti pariin kertaan yrittää uudelleen.
8 tuuman näytön resoluutio on 1536 x 2048 pikseliä, eikä yksittäisiä pikseleitä erota, ellei niitä erikseen ala katsomaan hyvin läheltä ja näytön värit on oikein hyvät.
Näytön kummallakin puolella kaiuttimet, joka tarjoaa stereoäänen laitteen ollessa vaakatasossa. Yleensä tableteissa on vain yksi kaiutin laitteen jommassakummassa päässä, mikä toimii laitteen ollessa pystyasennossa ja aiheuttaa oudon äänimaailman vaakatasossa.
Takaa löytyy 8 megapikselin kamera ja edessä 5 megapikselin kamera. Muutaman testikuvan perusteella kamerat on tavallisen keskitasoista laatua. Sisätiloissa varsinkin etukameran kuvat menevät todella nopeasti käyttökelvottomaksi mössöksi.
Tuettuna on myös Asuksen Z Stylus -kynälle, jota emme päässeet testaamaan.
Laitteen oikeassa reunassa on virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätönapit yhden napin takana. Napit on lähellä toisiaan ja hyvin samantuntuiset, joten ne menivät jatkuvasti käytössä sekaisin ilman pidempää tunnustelua tai katsomista. Laitteessa ei ole värinämoottoria, mikä itsellä vaikeuttaa hiukan kosketusnäytöllä kirjoittamista.
Wi-Fi-tuki on tyypillinen, listalta löytyy 802.11 n ja ac -tuet ja myös GPS/GLONASS -paikannustuet. Laitteessa on Bluetooth 4.1 ja Bluetooth low energy -tuet, joita esimerkiksi aktiivisuusrannekkeet käyttää.
Suoritin on Intel Atom -pohjainen 64-bittinen, neliytiminen, Z3580-malli. RAM-muistia löytyy 4 gigatavun verran, joka on varsin hyvä määrä tässä hintaluokassa.
Suomessa myytävässä versiossa on tallennustilaa 64 gigatavua ja sitä voi laajentaa maksimissaan 128 gigatavun mikro-SD-kortilla.
Testiohjelma | Tulos |
---|---|
3DMark Ice Storm Unlimited | 13995 pistettä |
AnTuTu | 43924 pistettä |
Basemark GUI Offscreen | 204,00 pistettä |
Basemark GUI Onscreen | 61,77 pistettä |
Basemark Taji | 58,95 FPS |
Basemark X On-Screen | 17741 pistettä (medium) |
Epic Citadel | 59,0 FPS (2048×1440) |
Quadrant | 23540 pistettä |
Vellamo HTML5 | 3088 pistettä |
Vellamo Metal | 1424 pistettä |
Ohjelmisto
Android-laitteissa käyttöjärjestelmä on kaksipiippuinen ongelma; ohjelmistopuoli on samankaltaisten laitteiden maailmassa ainoa tapa erottautua massasta, mutta toisaalta liika eroaminen perus-Androidista tarkoittaa hitaampaa aikataulua käyttöjärjestelmän päivityksille ja mahdollisesti jopa ärsyttävää määrää käyttäjän näkökulmasta ylimääräisiä ohjelmia. Laite valitettavasti kallistuu enemmän huonolle puolelle tätä asteikkoa.
Laitteessa pohjalla oleva Android 5.0 -käyttöjärjestelmä ei tarjoa mitään kovin kiinnostavaa ja ohjelmistopuolella on tarjolla paljon Asuksen omia ohjelmia sekä esiladattuina tulevia kolmansien osapuolien ohjelmia. Yhdistelmä ei ole mitään mieleenpainuva kokemus.
Muistin, akun ja tallennustilan optimointiohjelmat ilmoittelevat ärsyttävän useasti tarjolla olevista optimoinneista. Hyödyllinen toiminto tehokäyttäjälle pidemmän käytössä olemisen jälkeen, mutta ei vaadi näin tiheää ilmoittelua parin ensimmäisen viikon aikana.
Asetuksissa tarjolla internet-yhteyden jakaminen, jolla mobiilinetillä varustetuissa laitteissa voi jakaa internetin WLAN-yhteyden kautta muille laitteille. Ominaisuudesta ei ole erityisemmin hyötyä, koska laitteessa ei ole paikkaa SIM-kortille, enkä keksinyt nopealla testailulla muita tapoja reitittää yhteyksiä ominaisuuden läpi.
Asuksen omista ohjelmissa ja käyttöjärjestelmissä on normaalia enemmän käännösvirheitä. Mitään epävakautta tai hidastelua ei esiintynyt ja nämä ongelmat voidaan korjata jälkeenpäin mahdollisesti julkaistavilla ohjelmistopäivityksillä.
Käyttö
Kiitos prosessorin ja suuren keskusmuistimäärän, laitetta on sujuva käyttää ja se jaksaa pyörittää ohjelmia hyvin.
Laite tuntuu kevyeltä päivittäisessä käytössä pitkään olleen iPad Minin jälkeen, mutta siinä kiinni oleva Bluetooth-näppäimistökuori saattaa vääristää vaikutelmaa. Puntarille laitettuna painoa on hieman alle 300 grammaa. Keveys ja ohuus ovat myös varsin hyviä ominaisuuksia, jos laitetta kuljettaa esimerkiksi pienemmässä repussa tai laukussa.
Akku kesti omassa käytössä noin 4 päivää kerrallaan käyttöä, joka koostui pääasiassa musiikin kuuntelusta Google Play Music:in kautta sekä ajoittaisesta nettiselailusta. Ennen ensimmäistä uudelleenkäynnistystä laite kulutti akun tyhjäksi alle päivässä, mutta oletan tämän liittyvän jotenkin suureen ohjelmistopäivitysten määrään alkuvaiheessa eikä ongelma toistunut parin viikon testijakson aikana.
Laitteen kaiuttimien pienestä koosta ja suhteellisen pienestä etäisyydestä toisiinsa johtuen ei katsellessa/kuunnellessa synny kunnollista stereoerottelua, mutta äänien kuuntelu on reippaasti perus-tablettia mukavampaa. Toivoisin tämän olevan vakioratkaisu muissakin tableteissa tulevaisuudessa.
Muuta
Laitteen hintataso noin 350 euroa, jolla sitä voi suositella tehokasta tablettia etsivälle ihmiselle ohjelmistopuolen ongelmista huolimatta. Kannattaa kuitenkin odotella hetki ja seurata onko laitteelle tulossa ongelmia korjaavia ohjelmistopäivityksiä.
Asuksen sarjassa on tarjolla myös ZenPad 8.0, joka on S-versiota vähemmän tehokas ja maksaa alle 200 euroa. Testilaitteesta tekee kiinnostavan myös tarjolla olevat lisävarusteet, kuten lisäkaiuttimilla varustettu AudioCover-kuori ja lisäakulla varustettu PowerCase-kuori. Näitä ei valitettavasti päästy testaamaan.
Uusimmat kommentit